Vés al contingut
Catalunya Religió
Santuaris naturals

CR Santuaris naturals és el número 236 de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, i el 101 de la sèrie Guies. Un quadern de l’autor i col·laborador de Catalunya Religió, Josep Gordi, que es presenta aquesta tarda a Mataró i que recull alguns dels articles publicats a la web dins la sèrie Santuaris Naturals.

En aquesta guia es presenten un conjunt d'espais naturals gironins on s'uneixen natura i devoció. “La majoria estan connectats amb la devoció mariana, atès que la Mare de Déu, des de fa segles, ha portat creients i no creients a acostar-s'hi per visitar les imatges, per pregar davant seu”, afirmen a la introducció del Quadern.

Aquests indrets, recorden, “són els nodes d'una geografia sagrada que portava associat un ordit de camins i senders pels quals, al llarg de molts segles, han caminat pelegrins, i avui en dia també excursionistes”.

El Quadern compta amb dos grans apartats: d’una banda, s’expliquen els espais on és més determinant el patrimoni natural, com és el cas del cap de Creus o la fageda d’en Jordà, i de l’altra, s’analitzen els santuaris en què és més important e patrimoni cultural, com el santuari dels Àngels, al Gironès, o el de Talló, a la Cerdanya. “En tots dos casos predominen els santuaris marians, senzillament perquè l’aparició de la Mare de Déu en forma de nena, d’imatge, és un nexe amb la mare que ens acull, ens escolta, ens cuida i ens protegeix”, s’afirma a la introducció de l’obra.

Una invitació a viure el paisatge gironí de manera holística, afirmen des de la Diputació de Girona, “integrant-hi tant els fets transcendents el que està més enllà de les persones i de la realitat tangible com els més terrenals i propers cims, cingleres, fonts, boscos i tants altres elements naturals que configuren la nostra realitat més immediata”.

L'autor Josep Gordi i Serrat (Mollet del Vallès, 1959) és doctor en geografia i, al llarg de gairebé trenta anys ha estat professor d'aquesta disciplina a la Universitat de Girona. Fa temps que va prendre consciència que la Natura (en majúscula) s'ha de viure com una unitat. D'aquesta nova òptica neixen les seves darreres publicacions: Natura i espiritualitat a Catalunya (2011), Arbres i espiritualitat (2016) i 100 curiositats sobre els arbres i els boscos (2023). Col·labora des de fa alguns anys a Catalunya Religió amb articles sobre natura i espiritualitat, entre d’altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.