(Abadia de Montserrat) El turisme religiós és un fenomen complex en el que intervenen aspectes tan diversos com les motivacions dels visitants o les activitats que realitzen. Però un tret que és innegable és que necessita d’uns espais concrets per a desenvolupar-se. Un d’aquests espais són els santuaris. Un santuari es defineix com un espai sagrat que acull o rep pelegrins. Per això, el santuari és una de les mostres més antigues de turisme religiós, al mateix temps que es manté en l’actualitat.
Les X Jornades Universitàries de Turisme Religiós, organitzades per l’Abadia de Montserrat i les Universitats de Barcelona i de Girona, que tindran lloc els dies 18 i 19 de novembre al Monestir de Montserrat, es plantegen com una reflexió al voltant de la naturalesa i la situació dels santuaris avui en dia i com es relacionen amb els pelegrinatges, que són una forma de turisme encara actualment vigents, tal com es constata amb els diferents casos presentats.
La voluntat d’aquestes jornades és realitzar una aproximació a alguns dels conceptes més rellevants, des dels conceptes i definicions més generals fins a la concreció en determinades tipologies d’espais com són els monestirs i els santuaris. El coneixement de tots aquests aspectes, des dels conceptes més generals com els relacionats amb la simbologia o l’art; fins a aspectes més concrets com la gestió, permetran als professionals del turisme entendre millor aquests espais per tal d’explicar-los als visitants, millorar la qualitat dels productes oferts o comprendre les motivacions dels pelegrins.
Les Jornades, que ofereixen als estudiosos i professionals del turisme un espai de reflexió i debat dels diversos aspectes que conformen aquest àmbit específic del món del turisme, estan adreçades principalment a guies turístics, estudiants, gestors de turisme cultural, i a les persones interessades en la millora de la conceptualització, gestió i innovació en el turisme religiós.
Aquestes jornades estan coordinades per Gabriel Soler, director de l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat; Dolors Vidal, directora de la Càtedra G. Cultura i Turisme, Calonge-Sant Antoni; i per Sílvia Aulet, especialista en turisme religiós i espiritual, i professora de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona.
El professorat el formen: Jordi Pigem, Doctor en Filosofia; Mariano Gastalver, Prior del Santuari de Lluc (Mallorca); Pilar Valdés Arroyo, responsable de Turismo Religioso y de Peregrinaciones del Instituto de Turismo de la Región de Murcia; Laura de Castellet, màster en Cultures Medievals; Josep-Enric Parellada, prefecte d’estudis del Monestir de Montserrat; Gonzalo Tejerina, Catedràtic de Teologia Fonamental a la Universitat Pontifícia de Salamanca; Xavier Melloni, antropòleg i teòleg; Josep Lluís Iriberri, director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià; Rafael Capitán, director de Turismo y Peregrinaciones 2000 i Jordi Font, capellà del Santuari del Mont.
Les X #JornadesUniversitàries de #TurismeReligiós estan dedicades a 'Turisme religiós, #santuaris i #pelegrinatges. Tindran lloc els dies 18 i 19 de novembre https://t.co/RgOX57UbfT @UdGFacTurisme @UniBarcelona pic.twitter.com/yep5R9r6V3
— Montserrat (@montserratinfo) September 30, 2019
L’organització tècnica de les X Jornades Universitàries de Turisme Religiós anirà a càrrec de la Fundació Abadia de Montserrat 2025.