(Abadia de Montserrat) El pare abat Josep M. Soler va inaugurar i beneir dijous la nova cafeteria-restaurant i la nova caldera de biomassa del Santuari del Miracle. L’establiment de restauració i botiga ocupa l’espai de l’antic bar; mentre que la caldera de biomassa donarà servei a la pròpia cafeteria-restaurant i a la Casa d’Espiritualitat.
A l’acte d’inauguració i benedicció dels nous espais hi van assistir, entre d’altres, l’alcalde de Riner, Joan Solà, els arquitectes Ramon Padullés i Jaume Cuadreny, els representants de les empreses implicades en l’obra de restauració i reforma, a més dels monjos de Montserrat residents al Miracle, encapçalats pel superior, el pare Xavier Poch.
El Santuari del Miracle aplega grans construccions que van del segle XVI al segle XX, constituïnt un conjunt únic pels seus valors culturals, artístics, naturals i religiosos. El nom original de l’indret, el Pla de la Bassadòria, es veu identificat avui amb el Viver d’aigua de forma el·líptica construït l’any 1894, completat aquest any 2016 amb una barana de protecció.
Des d’aquest punt es contempla, a ponent, la Casa Gran –que actualment també acull l’Ajuntament de Riner–, l’Hostal iniciat el segle XVI amb ampliacions del segle XVIII, que constitueix un magnífic exponent del gòtic civil i del barroc català. Ofereix serveis públics del municipi de Riner i, des d’aquest any 2016, un Nucli d’itineraris del barroc de tota la comarca del Solsonès; i s’hi ha reobert una cafeteria-restaurant.
El projecte ha estat dirigit per l’equip d’arquitectes Ramon Padullés i Jaume Cuadrench, primant la recuperació d’espais nobles, dotant-los de climatització amb energies netes amb la incorporació de la biomassa i la supressió de barreres arquitectòniques.
L’antic hotel, avui Casa d’Espiritualitat, annexa a la Casa Gran, també ha incorporat la calefacció amb biomassa, contribuïnt així a la protecció de l’ambient i de l’entorn en sintonia amb les seves propostes de respecte per la natura i per la preservació dels valors que identifiquen el Miracle: un espai catalogat d’interès natural, amb paisatges molt amplis i lluminosos, on s’hi respira una pau que és molt valorada pels visitants.
L’edifici de l’església, del segle XVIII, és digne de ser visitat pel seu retaule monumental, obra de Carles Morató. És obert tots els dies de l’any i l’accés és lliure. S’hi venera la imatge de la Mare de Déu del Miracle, talla gòtica original emmarcada pel gran retaule barroc. A la capella del Santíssim s’hi conserva el retaule de la primitiva església del segle XVI, obra de Pere Nuñes, d’estil gòticorenaixentista.
Tot el conjunt del Miracle està regit des de l’any 1901 per una comunitat benedictina de monjos provinents de Montserrat, per encàrrec de la diòcesi de Solsona.