Vés al contingut
sensibilitzacio gent gran
Foto: Sant Joan de Déu

Sant Joan de Déu L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu llança la ‘Guia per a l’acompanyament de la soledat no desitjada en persones grans’ dirigida a professionals de l’àmbit de la salut i del sector social. Qualificada com l’epidèmia silenciosa del segle XXI, aquesta realitat afecta a més de 30 milions de persones a Europa i multiplica per cinc les probabilitats de desenvolupar depressió i ansietat. A Espanya pateix soledat no desitjada el 13,4% de persones, segons el Centre Comú de Recerca (2018) de la Comissió Europea.

La soledat no desitjada és un problema social i sanitari que afecta cada vegada més persones a tot el món i que fa evident un model social que genera fortes desigualtats i deixa al marge a moltes persones. Afecta sobretot la salut psíquica i mental de les persones que la pateixen, provocant l’augment de la incidència de la depressió, l’ansietat i els trastorns del son. Limita el dret de participació a la societat i té conseqüències negatives en múltiples aspectes de la vida, com la salut física i mental, generant costos socials. 

Davant aquesta realitat, Sant Joan de Déu, seguint els seus principis i valors amb l’objectiu d’atendre les persones en situació vulnerable, considera molt important la creació de la ‘Guia per a l’acompanyament de la soledat no desitjada en persones grans’ que facilita eines per detectar els qui la pateixen, mesurar la soledat que pateixen i intervenir en elles amb un enfocament integral que tingui en compte la persona íntegrament. 

A través de diferents veus, aquest recurs orienta cada capítol cap a un col·lectiu específic: professionals, voluntariat i ciutadania; aportant reflexió i propostes d’implicació per a contribuir a pal·liar aquesta realitat. La soledat no desitjada és un sentiment subjectiu i no desitjat de falta o de pèrdua de companyia, provocada per factors com l’envelliment progressiu de la població, la pèrdua d’éssers estimats o l’augment del nombre de llars unipersonals. L’objectiu de la guia és oferir elements de reflexió i conscienciació social enfront del repte que suposa l’atenció de la soledat no desitjada de les persones gran i que sigui una eina pràctica i rigorosa per als diferents professionals sanitaris. 

El document està realitzat per experts de Sant Joan de Déu en salut mental i soledat i coordinat per l’equip de Solidaritat de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu de la província d’Espanya en el marc d’un projecte de sensibilització finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 del Govern d’Espanya. La campanya inclou, a més, materials de divulgació sobre la temàtica elaborats per la plataforma digital SOM Salut Mental 360º com el monogràfic sobre soledat i persones grans, dins del qual s’ha previst un webinar dirigit a professionals que tindrà lloc el dimarts 21 de maig a les 18.00 h.  

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.