(CR) Què s'entén per exclusió social? Com actuar davant la vulnerabilitat que presenten les persones amb problemes de salut mental, discapacitat, sense llar, malaltes i amb desvinculació familiar, gent gran, o infants, quan arriben als centres de Sant Joan de Déu? Edicions Sant Joan de Déu-Campus Docent presenta aquest dijous el llibre La intervención social en la Orden Hospitalaria de San Juan de Dios Provincial de Aragón-San Rafael. Un llibre que "identifica les noves necessitats socials que es presenten en els centres de la Província i de quina manera s'acull des del carisma de Sant Joan de Déu".
El llibre, elaborat pel Grup Provincial d'Acció Social i coordinat per Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona, presenta una revisió de la Intervenció Social a la Província en els diferents àmbits d'intervenció que tenen: "àmbit de salut infantil, de salut mental, de discapacitat, d'atenció sociosanitària, o d'exclusió social", contextualitzada en el moment actual socioeconòmic, caracteritzat per la redefinició social iniciada amb la crisi de 2007, així com per la professionalització del sector.
La intervenció social existent en tots els àmbits
"En la nostra Institució un dels grans pilars és l'àmbit de salut", afirma Uribe, un àmbit vinculat constantment a reflexió i generació de coneixement. Des de l'àmbit social ja disposaven d'un document previ de finals del segle XX, 'La orden hospitalaria, comunidad evangelizadora des de los excluídos', "un document de reflexió en el que ja s'abordaven temes més vinculats a context de l'exclusió social i a formes d'intervenir".
Des de fa uns cinc anys van veure la necessitat d'actualitzar aquell document, "com una oportunitat per incloure en l'anàlisi no només la intervenció social que es fa des dels equipaments purament socials sinó per parlar també de la intervenció social que es fa en tot el que treballem".
L'obra treballada compta amb una descripció i anàlisi de com s'intervé, de com es fa la feina d'intervenció, i, sobretot, quins canvis s'haurien de generar "a nivell social, a nivell de marc legal, a nivell polític, o de posicionament de la societat" perquè les situacions de vulnerabilitat millorin o inclús se solucionin. Tota aquesta proposta està basada en l'experiència de la Institució, "en la praxi", i fonamentada en el carisma de Sant Joan de Déu i els valors propis de l'Orde Hospitalari.
Una acollida 'juandediana'
Com s'acullen a aquests col·lectius? Uribe té clar que els valors institucionals "són molt vertebradors i els tenen plenament incorporats en la tasca diària". La responsabilitat, l'espiritualitat, el respecte i la qualitat són alguns dels principis del carisma i és a partir d'aquí que la intervenció social pivota.
"Nosaltres entenem per qualitat donar el millor servei possible, però també la qualitat té a veure amb fer-ho acceptant la persona tal com és i mirant de treballar amb ella des d'aquesta acceptació". També el respecte adquireix un nou significat a Sant Joan de Déu, entenent-lo com "estar obert a la diferència, fins i tot en la discrepància de l'altre amb tu i que això no sigui obstacle per treballar-hi".
A la presentació del llibre participaran Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials-Barcelona; David Nadal, cap del Servei de Treball Social de l'Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu; Catalina Moreno, treballadora social de l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma de Mallorca; Rosa Peiró, integradora social de Sant Joan de Déu Serveis Socials de València, i el germà Enric Hereu, treballador social de la Fundació Patronato Jesús Abandonado de Múrcia.