Vés al contingut
festival-sacseig-sjd
Fotografia: Sant Joan de Déu.

SANT JOAN DE DÉU El Festival Sacseig és la nova proposta cultural de la ciutat de Barcelona, creada per lObra Social de Sant Joan de Déu i uTOpia Barcelona. Aquesta primera edició se celebrarà de l11 al 14 de maig a diferents espais de la ciutat. L'objectiu del festival és donar veu als seus protagonistes, que són persones que viuen situacions de vulnerabilitat.

Qüestionar les normes establertes, les estructures socials desiguals creant un diàleg entre la societat i la cultura i reflexionant, a través de les arts escèniques, sobre el món que ens envolta per fomentar el canvi social. Aquestes són algunes de les finalitats d'aquesta edició. El Festival Sacseig també és una plataforma per impulsar diferents propostes de qualitat artística amb consciència social; per trencar barreres, democratitzar l’art i posar la cultura a l’abast de tothom.

Dins de la programació del festival, es veuran peces com No es país para negras, de l’actriu, directora i activista Silvia Albert Sopale i que analitza, amb humor, com és viure envoltada de persones blanques essent una dona racialitzada. També La revolta escènica del liti, produïda per uTOpia Barcelona i, protagonitzada per persones amb malalties mentals, familiars i personal sanitari, que vol trencar amb les narratives que redueixen una persona al seu diagnòstic.

Per la seva banda, la companyia de teatre inclusiu Crisàlida, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, representarà un avançament de l’obra Germinare. La companyia Ales de Teatre ens compartirà la performance Felicità, protagonitzada pel grup de joves de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu; i estudiants de centres educatius com a tast previ a l’obra Siyahamba, de la companyia Frec a Frec, formada per persones refugiades.

El Festival Sacseig pretén ser un esdeveniment de ciutat i per a la ciutadania, per això les diferents propostes artístiques es representaran en espais diversos de Barcelona i Sant Boi, com l’Hangar, Can Felipa, el Teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat i la Model, que acollirà diferents activitats durant diumenge 14 de maig.

Un Festival fruit de la cocreació

A l’Obra Social de Sant Joan de Déu aposten per la millora social posant la solidaritat al centre de la vida. Atenen persones en situació de vulnerabilitat; com persones en situació de sense llar, persones en situació de dependència, amb problemes de salut mental, discapacitat intel·lectual, infants i joves, i migracions. Intenten millorar el seu dia a dia. El compromís de l'Obra Social de Sant Joan de Déu és sensibilitzar la societat sobre realitats sovint poc visibles i fer-ho acompanyats de diversos agents que ens ajuden a teixir una gran xarxa solidària.

uTOpia Barcelona és una entitat de les arts escèniques, que està en diàleg amb altres disciplines artístiques. L'entitat té com a objectiu dur a terme processos comunitaris de cohesió i canvi social a partir de la pràctica del teatre de l’oprimit i de les oprimides. Creació d’espectacles protago­nitzats per grups invisibilitzats per donar-los veu, incidir en la realitat, impactar en el territori i qüestionar el model de societat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.