(OHSJD) Un total de 160 persones, majoritàriament immigrants d'entre 18 i 45 anys, han estat formats per la Fundació d'Atenció a la Dependència Sant Joan de Déu per poder oferir cures i acompanyament a persones de qualsevol edat, que es trobin en situació permanent o transitòria de pèrdua d'autonomia, pluridiscapacitat o malaltia crònica.
Aquesta formació organitzada i desenvolupada entre el Campus Docent Sant Joan de Déu, la pròpia FAD-SJD i Càritas que és l'entitat responsable de gestionar l'accés de l'alumnat als cursos. A més compta amb la col·laboració econòmica de la Fundació Barclays. La formació parteix d'un curs bàsic d'atenció domiciliària amb un mòdul teòric de 40 hores i 35 hores de pràctiques, realitzades en residències i centres sociosanitaris. La formació pot continuar amb dos cursos, un relacionat amb l'atenció a persones amb problemes de salut mental i un altre amb l'atenció a nens amb malalties cròniques o pluridiscapacitat. Està previst obrir, properament, una nova línia formativa en cures pal·liatives.
Aquesta iniciativa formativa es completa amb un treball d'acompanyament i tutela de les persones formades, en la fase de la inserció al món laboral.
La FAD entén que les cures i acompanyament de persones a casa seva, en absència de la família o persones de referència, ha de ser realitzada per cuidadors professionals que tinguin coneixements per donar ajuda a les limitacions de les persones a l'hora de dur a terme les seves activitats bàsiques de la vida diària, donant suport en situacions de problemes crònics de salut relacionats amb la dependència i comptant amb habilitats per utilitzar les diferents tècniques i adaptacions necessàries per al desenvolupament i l'atenció a domicili. Aquestes actuacions poden minimitzar el risc de possibles complicacions derivades dels problemes de salut que presenten les persones dependents.
La Fundació d'Atenció a la Dependència va començar la seva activitat el 2011 amb l'objectiu d'acollir i donar atenció integral a famílies que tenen al seu càrrec membres en situació de dependència física, psíquica o intel · lectual. Entre els seus programes integra el Servei d'Atenció a Domicili (SAD) que presta atenció de forma especialitzada a persones en situació de gran vulnerabilitat. L'objectiu és millorar la qualitat de vida d'aquestes persones dependents a través d'un pla especialitzat i personalitzat d'atenció i contribuir a la normalització familiar. El SAD es vertebra entorn de tres grans àmbits: geriatria, pediatria i salut mental.