Vés al contingut

(Solidaritat SJD) Més de 200 persones amb problemes de salut mental, ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, es veuran afavorides per un projecte que millorarà aspectes com la seva autonomia i capacitat relacional a través de la pràctica d’activitats aquàtiques.

El projecte ’Esport i salut mental. La pràctica d’activitats esportives en piscines com a eina d’inclusió social’ és fruit d’una aliança entre la Fundació Fluidra, Fluidra, l’Obra Social Sant Joan de Déu i un dels centres referents de la institució: el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. A més, compta amb el suport de la Fundació de Recerca Sant Joan de Déu. Amb aquesta acció es vol demostrar com la pràctica d’esport en piscines contribueix a millorar la qualitat de vida i el benestar de la població general i, especialment, d’aquelles persones que conviuen amb un trastorn mental sever. Es tracta d’un conveni de col·laboració que desenvoluparà un estudi assistencial i de recerca durant els pròxims tres anys.

Per acomplir aquest objectiu, 233 persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns de salut mental ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu participaran en activitats que, tal i com apunta la coordinadora del Centre de Salut Mental d’Adults i del Servei de Rehabilitació Comunitària de Ciutat Vella, Berta García, “els ajudarà a sortir de la seva zona de confort, en un recurs de la comunitat, fora del centre sanitari”. A més dels beneficis físics que els proporcionarà l’esport en piscines, “el projecte serà un element facilitador per treballar limitacions associades al trastorn mental, i permetrà als usuaris i usuàries guanyar autonomia, autoestima i millorar les interaccions socials” conclou Garcia.

Alhora, es realitzarà un estudi de recerca innovador, que pretén concloure de quina manera les activitats físiques a l’aigua poden potenciar, de forma exponencial, els beneficis de les intervencions psicològiques que es duen a terme en la pràctica assistencial amb aquest grup de població.

Amb els resultats obtinguts d’aquest projecte, els professionals del camp de la salut i de l’esport disposaran d’evidències científiques sobre les propietats de la pràctica esportiva en piscines, a través de diversos estudis que facilitin, entre d’altres, l’avaluació de l’impacte de l’activitat en medi aquàtic a nivell físic, psíquic i social.

Consells sobre esport en piscines per a la població general

En paral·lel a la realització del projecte, i recolzant-se en els resultats que la comunitat mèdica i científica de Sant Joan de Déu vagi aconseguint, l’àrea de R+D de Fluidra buscarà elaborar un conjunt de recomanacions i pautes d’exercicis i rutines per practicar a la piscina, orientats a estimular el benestar físic i emocional de la població general. Aquests consells facilitaran l’activitat física saludable, classificada segons tipus de teràpia, col·lectiu i situació dels usuaris. La pràctica es podrà realitzar de forma individual o dirigida per professionals (especialment en clubs esportius i hospitality).

En aquesta iniciativa, que tindrà un finançament conjunt de 210.000€, la Fundació Fluidra aporta la part adreçada a l’activitat terapèutica, i, d’altra banda, l’àrea de R+D de Fluidra destina fons a la recerca i l’extrapolació de dades enregistrades, així com a l’extracció de conclusions.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.