Vés al contingut
solidaritat-sjd-cafe
Fotografia: Solidaritat SJD.

Solidaritat SJD La nova pandèmia silenciosa del segle XXI és la soledat desitjada. Una realitat que expliquen des de Solidaritat Sant Joan de Déu i que busquen posar remei a través d'una nova campanya: El Cafè Solidari de Sant Joan de Déu. Una iniciativa en què s'hi han sumat gairebé 400 establiments de tota Catalunya que permeten demanar un cafè solidari per captar fons per finançar projectes que ajudin a millorar la vida de les persones ateses als centres de Sant Joan de Déu.

A més d'anar al bar de referència a fer un cafè solidari, la campanya convida a organitzar un cafè solidari a la feina, l'escola o el club esportiu. Des de Sant Joan de Déu es facilita el Kit Cafè Solidari amb tot allò que cal per muntar un esmorzar, berenar o sobretaula. També es pot comprar la tassa, disponible en quatre colors o fer un cafè virtual. Solidaritat Sant Joan de Déu ha posat a disposició un mapa interactiu amb tots els establiments que s'han sumat a la campanya i convida a bars, restaurants i cafeteries a fer-ho.

El 26% dels joves afirmen sentir-se sols

Segons l'ONG de Sant Joan de Déu, cada vegada més persones se senten soles, independentment del seu origen, sexe, edat i condició. "Tenim la responsabilitat de fer el possible per trencar aquesta situació", diuen. Per aquest motiu volen sensibilitzar sobre aquesta problemàtica. "Volem que persona se senti sola", conclouen.

Segons les dades de Sant Joan de Déu, cada vegada la societat és més individualitzada. A més, la pandèmia sanitària ha incrementat la sensació de soledat entre molts col·lectius. Infants, joves, adults i persones grans pateixen soledat no desitjada. De fet, a Europa, més de 30 milions de persones se senten soles, 1 de 4 infants d’entre 10 i 12 anys se sent sol, el 26% dels joves afirmen sentir-se sols i més del 50% de les persones majors de 80 anys.

A Sant Joan de Déu entenen la soledat no desitjada com un problema social i transversal. Aborden aquesta realitat a través d’un treball comunitari per part dels professionals i el voluntariat, humanitzant l’atenció i els espais, apostant per diverses teràpies complementàries i, també, invertint en recerca. Treballen amb col·lectius que viuen situacions de vulnerabilitat: salut mental, sensellarisme, migracions, infància, discapacitat i dependència.

Amb un gest tan senzill, com prendre un cafè, "ens ajudaràs a millorar la vida d’aquestes persones i que cap d’elles se senti sola", diuen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.