Vés al contingut
Autories
sjd-salut-mental-joves
Fotografia: Sant Joan de Déu.

ORDE HOSPITALARI DE SANT JOAN DE DÉU Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, Sant Joan de Déu presenta les dades assistencials corresponents a l’any 2023, i es consolida com a primera institució en aquest àmbit a tot l’Estat espanyol. En els 21 dispositius dedicats a la salut mental, s’han atès un total de 158.250 persones, entre les quals hi ha 26.004 joves i nens. A Catalunya, durant el 2023, s’han atès 28.986 persones, amb un total de 4.000 ingressos.

En els darrers anys, explica el director corporatiu assistencial de Sant Joan de Déu i psiquiatre, Josep Pifarré que “l’increment en el nombre de casos i la seva elevada morbiditat han convertit la salut mental en un dels principals reptes del nostre sistema sanitari i social”. Segons Pifarré, aquest problema ha guanyat visibilitat, i això permet que cada cop més pacients i familiars s’atreveixin a parlar i a demanar ajuda. No obstant, encara s'està lluny de la seva normalització, ja que “hi ha molts pacients que encara continuen sense diagnòstic i, per tant, sense tractament adequat”.

A Sant Joan de Déu, ja s’han implementat alguns programes i plans d’atenció a la salut mental dels treballadors i s’està liderant un projecte europeu 'Empower' de salut mental en l’entorn laboral. D’altra banda, i donada l’expertesa en aquest àmbit, des de diferents centres de Sant Joan de Déu s’impulsa la integració laboral de persones vulnerables. Per això, s’ha creat una empresa d’inserció laboral des de la Fundació Germà Benito Menni, que a més disposa de dos centres especials de treball, 'Intecserveis' i 'El Pla', en els que l’any passat es van incorporar al mercat laboral un total de 347 persones.

Per altra banda, Sant Joan de Déu sempre ha treballat per millorar la qualitat de l’atenció i de promoció dels drets de les persones amb trastorn mental. En aquest sentit, la Fundació Germà Tomàs Canet exerceix el Servei de Provisió de Mesures de Suport a la Capacitat Jurídica a persones amb trastorn mental sever que proporciona l’assistència requerida per sentència judicial o per petició directa de les persones. El 2023 s’han exercit 643 figures de suport

Salut mental infantil i juvenil

Pel que fa als més joves, Pifarré destaca que hi ha un augment, tant de la freqüència dels problemes de salut mental com de la gravetat en alguns casos. “Aquesta nova realitat implica la necessitat de nous abordatges”, deixa clar el director corporatiu assistencial de Sant Joan de Déu.

Factors com l’impacte de les xarxes socials, l’exposició excessiva a pantalles, el ciberbullying, la manca de xarxes familiars i de suport extenses a causa del ritme de vida actual, obliga a treballar en la prevenció i la promoció de la salut mental. D'altra banda, l'augment dels intents de suïcidi i de les autolesions, els trastorns depressius, de conducta i de conducta alimentària; fa que Sant Joan de Déu hagi d'explorar nous models d'atenció.

“El col·lectiu infantil i juvenil és especialment vulnerable, i Sant Joan de Déu es posiciona com a referent a Catalunya gràcies a l’atenció de l’hospital infantil de Barcelona i dels dispositius de Sant Joan de Déu Terres de Lleida”, expliquen des de Sant Joan de Déu. Ambdós tenen una estreta trajectòria de col·laboració amb la sanitat pública catalana per oferir serveis assistencials a la població infantil i juvenil.

Alta complexitat

Altres col·lectius d'alta complexitat en què la institució està especialitzada inclouen les persones grans, les persones sense llar, les persones amb discapacitat i la població reclusa. El Parc Sanitari Sant Joan de Déu lidera el model d'atenció a la salut mental per a les persones privades de llibertat. Aquest és un col·lectiu que presenta una alta complexitat tant en l'àmbit clínic com social i familiar, pel qual s’aposta per un model d'atenció integral basat en la protecció dels drets humans, la recuperació i la integració.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu aborda els problemes de salut mental als centres penitenciaris, no només mitjançant l’hospitalització, sinó també a través de l’assistència ambulatòria per afavorir la continuïtat amb la xarxa de salut mental. En aquest servei, que té com a objectiu promoure una atenció psiquiàtrica integral, individualitzada, proactiva i interactiva, s’han atès 20.664 consultes el 2023.

Tant al Parc Sanitari SJD com a SJD Terres de Lleida disposen de serveis especialitzats en l’atenció a persones que presenten problemes de salut mental i discapacitat intel·lectual, que inclouen unitats residencials, de convivència i ocupacionals. Els dispositius 'ACOMPANYA’M' de Barcelona i de Lleida per a joves vulnerables entre 12 i 18 anys amb diagnòstic de trastorn mental greu, ofereixen un model innovador de contenció emocional centrat en el desenvolupament progressiu d’eines personals per a gestionar el malestar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.