(Jaume Mayoral - CR) Sant Agustí, bisbe i doctor, i la seva mare Santa Mònica, marquen una de les darreres festes majors de la Baronia de Rialb, en aquest cas del petit lloc de Bellfort. Com molts dels pobles del Bisbat d'Urgell, les festes majors es reparteixen entre l’estiu i l’hivern, a Bellfort la de l’hivern a finals de novembre és en honor de Sant Serni. El diumenge 26 d’agost una cinquantena de fidels amb arrels al poble, vinguts de molts llocs de la nostra geografia s’apleguen en l’església romànica datada als volts del s.XI. Al migdia té lloc la missa de festa major, a banda i banda de la petita i única nau central hi ha les imatges dels dos sants patrons que miren als fidels, sota cada imatge les majorales i majorals sostindran durant tot l’ofici un ciri símbol del compromís del poble amb el seu sant protector.
Una celebració que omple el petit temple, i on si hi troben totes les generacions de les famílies des dels més petits fins a la gent més gran. Una vegada acabada la missa, la gent s’aplega a l’exterior de l’entrada de l’església per continuar una de les tradicions d’aquesta Festa Major, per una banda el repartiment d’unes rametes d’alfàbrega, que s’han beneït durant la missa, i que els fidels s’enduran a les seves llars, entre altres remeis per allunyar els molestosos mosquits. Després el moment més esperat quan les saques que porten un bon grapat de pans rodons seran obertes i el sacerdot les beneirà demanant la protecció de Sant Agustí. El mateix prevere agafarà un dels pans que tallats a llesques es reparteix entre els més petits, enguany la Maria de tres anyets ha estat la primera a rebre una petita llesca de pa per menjar. Tothom s’endurà el seu pa que acompanyarà la taula de dinar de la Festa Major que les famílies no es perdran.
A l’acabar una fotografia per recordar la trobada i no deixar perdre el sentit de la festa i de la família, i un aplaudiment per una jove que ha vingut, per segon any, caminant des d’Oliana a la celebració de Bellfort, uns 35 km que es fan en gairebé unes sis hores. Per la tarda el ball i la música tornen a omplir la petita placeta del poble de visitants que continuen celebrant com sempre s’ha fet la festa major, d’aquest i de molts altres pobles del nostre Bisbat.
Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran />
[Mn. Jaume Mayoral és prevere del Bisbat d’Urgell]
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.