(La Salle) Durant l’última setmana i seguint el procediment intern, la congregació de La Salle s’ha posat en contacte en diverses ocasions amb l’escriptor Alejandro Palomas, qui va denunciar abusos durant la seva etapa en el col·legi de Premià de Mar fa 45 anys. Es tracta del mateix procediment que ha posat en marxa en altres casos en els darrers anys, per respecte a la presumpció d’innocència reconeguda en la legislació, però mostrant de forma clara i expressa la seva petició de perdó a la víctima pel dolor patit.
En paral·lel, la institució religiosa segueix avançant en l’esmentat procediment buscant testimonis de diverses persones, professors de l’època, a més de companys d’Alejandro Palomas i altres alumnes del col·legi d’aquell temps. L’objectiu és tracta d’aclarir els fets per complet i posar tota aquesta informació a disposició de les autoritats, amb independència que tinguin o no transcendència penal pel moment en què van ocórrer.
Per tal d’assegurar la màxima transparència i celeritat en aquests casos, es considera important comptar amb el testimoni directe de la víctima i la plena identificació de l’autor dels fets. En qualsevol cas, La Salle respecta profundament la voluntat d’Alejandro Palomas d’aportar aquests detalls al procediment o de permanèixer al marge del mateix, comprenent el seu dolor per aquests fets que atempten contra els drets mes importants de les persones i, en especial de la infància.
Tolerància zero i entorn segur
La Salle compta –com és el cas, cada vegada més, d’altres institucions dedicades a l’ensenyament– amb un protocol avançat de “Tolerància zero” (conegut com a “Protocol en situacions de risc per maltractes o abusos a menors”). També compta amb un “Codi Ètic” per fer front al possible abús a menors per part de qualsevol membre de la comunitat educativa. Els dos procediments busquen crear un entorn segur, protegint i vetllant per la seguretat i protecció dels alumnes en qualsevol activitat que realitzin sota la seva tutela.
Compromís amb la veritat i la transparència
La Salle manté un ferm compromís de recerca de la veritat i atenció a les víctimes de qualsevol tipus d’abusos, basant-se en els principis de defensa dels Drets del Menor recollits en la Convenció de l’ONU i en la nostra Constitució com una obligació legal (amb plena col·laboració de manera proactiva amb la justícia). Però també com un principi moral, considerant qualsevol abús com un delicte inadmisible que atempta contra la moral, la llibertat i la dignitat personals.
La institució educativa segueix fidelment amb aquest protocol les directrius emanades de la normativa canònica, en consonància amb les crides que ha realitzat en reiterades ocasions el papa Francesc. Entre aquestes directrius es troba escoltar de forma empàtica a la víctima, si aquesta permet el contacte directe, per a poder portar a terme totes les accions pertinents que contribueixin a l’ajuda a la víctima dels abusos, com ha realitzat en el cas d’Alejandro Palomas.
En els darrers anys la institució ha traslladat diferents denúncies contra religiosos i altres educadors sobre fets ocorreguts prèviament a la prescripció del delicte i que han estat admeses a tràmit per l’Audiència Nacional. Així mateix, s’ha presentat en procediments penals com acusacio popular, alguns dels quals han acabat en llargues penes de presó, essent els casos més recents el d’un professor del Colegio Maravillas de Madrid, en 2017, o el d’un centre d’acollida a Kènia, en 2021.
La Salle reconeix que en el passat la gestió d’aquests casos ha pogut ser deficient o les mesures preses han pogut ser incomplertes. Reitera també la necessitat d’assegurar una memòria fidel i honesta de l’esmentat passat, oferint avui a les possibles víctimes justícia i veritat, així com vetllant al màxim, amb els procediments establerts en l’actualitat, per a què els qui cometin fets tan execrables