(Jordi Llisterri-CR) El papa Francesc ha anunciat per sorpresa aquest diumenge el nom de tretze nous cardenals. Entre ells hi ha salesià de Catalunya, Cristóbal López Romero, actualment arquebisbe de la diòcesi de Rabat.
El nou arquebisbe de Rabat va néixer a la província d'Almeria però de petit la família es va traslladar a Badalona on va estudiar amb els salesians. Allà va manifestar el seu desig de ser salesià i després de la primera professió religiosa el 1968 a València, va fer la professió perpètua el 1974 a Barcelona, on també va ser ordenat sacerdot el 1979.
Tot i que bona part de la seva trajectòria ha estat a Llatinoamèrica i al Marroc, també ha estat diversos anys dedicats a les obres salesianes de Catalunya. A més de la formació a Catalunya, durant 11 anys va treballar al barri de la Verneda de Barcelona. El 2014 va ser escollit provincial de la Inspectoria Maria Auxiliadora que inclou les comunitats salesianes de Catalunya. Va tenir aquesta responsabilitat fins que el papa Francesc el nomenar arquebisbe de Rabat fa menys de dos anys.
A més del nou cardenal salesià, Francesc també ha escollit altres religiosos. Entre ells el missioner combonià nascut a Sevilla, Miguel Ángel Ayuso Guixot, actual president del Pontifici Consell per al Diáleg Interreligiós. També hi ha els jesuïtes Michael Czerny, subsecretari de la Secció d’Immigrants de la Santa Seu, Jean-Claude Höllerich, arquebisbe de Luxemburg, o el caputxí de la República Democràtica del Congo Fridolin Ambongo, arquebisbe de Kinshasa.
Entre els nomenaments destaca de l’arquebisbe de Bolonya, Matteo Zuppi, consiliari i una de les ànimes de la Comunitat de Sant’Egidio. També hi ha el portuguès, José Tolentino Medonça, actual Arxiver i Bibliotecari de la Santa Seu, conegut per les seves obres de divulgació espiritual.
Amb el nomenament de López i la resta de nous cardenals, el papa reforça la universalitat del col·legi cardenalici i el seu coneixement de les “perifèries”. En el cas de López, és especialment rellevant el doble coneixement del món islàmic i de l’església popular de Llatinoamèrica. D’altra banda, amb Joan Josep Omella, i el jesuïta mallorquí Lluís Ladaria, ja hi ha tres cardenals que parlen català.
Format a Girona i Barcelona
Nascut el 1952 a Vélez-Rubio, Cristóbal López el 1964 va entrar al Seminari Salesià de Girona, que després va completar a Barcelona, on va estudiar Filosofia i Teologia. El 1982 es va llicenciar en Ciències de la Comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Probablement, és el primer alumne de l’Autònoma que és escollit cardenal.
Cristóbal López és un salesià amb experiència en l'animació i govern. Ha estat nomenat provincial dels salesians de diversos països en tres ocasions. Els que el coneixen destaquen d'ell el seu profund sentit religiós i d'Església, la seva capacitat de treball en equip i de diàleg, i la seva sensibilitat cap als més necessitats. En les seves trobades amb els joves els ha insistit que "val la pena viure la vida amb Jesús; viure l'Evangeli és font d'alegria, és fàcil fer-ho i dóna una profunda i definitiva felicitat ... i en això consisteix ser sant".
Entre Catalunya, Llatinoamèrica i Marroc
Als 32 anys, el 1984, va demanar anar a missions i va ser destinat a Paraguai, on va passar 18 anys. Va ser Provincial de Paraguai de 1994 al 2000. Durant la seva estada en aquest país va ser nomenat President de la Conferència de Religiosos i va fundar l'Associació de Comunicadors Catòlics de Paraguai. També, va ser membre del consell assessor del Ministeri d'Educació.
El nou cardenal va ser un dels bisbes que va acollir el papa Francesc en el seu viatge al Marroc d’aquest any. Cristóbal López ja coneixia les comunitats catòliques del Marroc i el món islàmic. Durant vuit anys, de 2003 a 2010 va ser director de la comunitat salesiana, de l'escola i centre de formació professional Don Bosco de Kenitra (Diòcesi de Rabat). En aquest temps, va ser també membre del Consell Presbiteral i del Consell Diocesà per a l'Educació Catòlica.
Després del seu treball al Marroc, va ser nomenat Provincial salesià de Bolívia el 31 de gener de 2011 i va ocupar aquest càrrec fins a 2014, quan va tornar a Catalunya.