Vés al contingut

(Jordi Llisterri-CR) Una oportunitat per acostar-se als barcelonins. Un "Homentatge a Barcelona". La Sagrada Família reobrirà les visites a la basílica el primer cap de setmana de juliol de manera gratuïta per als barcelonins i els col·lectius que han hagut d’afrontar al pandèmia: sanitaris, cossos de seguretat i entitats socials. En una roda de premsa s'ha explicat també que per ara no hi ha data fixada per reemprendre les visites dels turistes ni per engegar les obres de nou.

La Junta Constructora ha volgut convertir la reobertura del temple en “un agraïment i reconeixement” a les persones que mitjançant el seu treball o quedant-se a casa han contribuït a controlar la pandèmia de la Covid-19.

Es farà en dues fases. El dos primers caps de setmana de juliol (4 i 5, i 11 i 12) hi haurà la Fase Homenatge. Ja s’ha contactat amb els col·legis professionals de sanitaris, forces de seguretat, i entitats socials com Càritas i Mans Unides per oferir visites gratuïtes a 12.000 persones vinculades a aquests col·lectius.

La segona fase, l’Hora Barcelona, s’iniciarà el 18 de juliol i permetrà a totes les persones empadronades a Barcelona visitar gratuïtament el temple. Serà durant les tardes de tots els camps de setmana fins el 31 de desembre, de manera que hi podran tenir accés fins a 125.000 persones durant els propers mesos. Properament s’anunciarà com fer les reserves per internet. En funció de la resposta, es valorarà aquesta proposta adreçada als barcelonins.

La campanya de difusió de reobertura de la basílica remarca aquesta voluntat d’aproximació i agraïments a la gent més propera al temple. Una campanya que s'ha fet amb la col·laboració de veïns i entitats del barri.

Sense data queda la tercera fase de la reobertura, als visitants en general. Xavier Martínez, director general de la Junta Constructora, ha explicat que “la Sagrada Família està preparada per obrir” al turisme nacional i internacional, però que no es farà fins que “es reemprengui el turisme a la ciutat i de manera sostinguda”. Fins aquest moment el temple només estarà obert els caps de setmana per les visites gratuïtes.

La represa del turisme també marcarà el ritme de la represa de les obres, aturades com tota l’activitat de la basílica des del 13 de març. Xavier Martínez ha recordat que les obres es financien principalment per les visites i “a porta tancada els ingressos han estat pràcticament zero”. Fins que no torni a haver-hi ingressos, no es fixarà una data per reempredre la construcció.

Per ara, no s’ha valorat com afectarà aquesta parada a la fita de finalitzar la construcció arquitectònica del temple el 2026, coincidint amb el centenari de la mort de Gaudí. I sobretot la part més visible que era la coronació de les torres centrals prevista pel 2022. “Encara és massa d’hora per valorar-ho”, ha explicat Martínez.

Culte al temple

El 18 de maig es van reiniciar les misses a la cripta del temple. Però fins que no torni el turisme no es tornaran a fer les misses internacionals a la nau de la basílica: les celebracions dels caps de setmana, dissabte al vespre o diumenge al matí. De la mateixa manera, fins llavors no es reemprendran les visites educatives o pastorals al temple.

Si que es preveu que la Basílica aculli abans de l’estiu algunes celebracions diocesanes presidides pel cardenal Joan Josep Omella, com la trobada anual de capellans suspesa per Setmana Santa o l’ordenació de nous capellans també ajornada durant la pandèmia.

Tot i el tancament del temple durant el confinament, per Setmana Santa la basílica va mantenir virtualment les projeccions a la façana de la Passió. I també va il·luminar-se en suport a l’esforç social Càritas.

D’altra banda, el director d’operacions, Marc Martínez, ha explicat algunes de les mesures que limitaran l’aforament i la visita al temple per seguir les indicacions sanitàries. S’evitaran aglomeracions als accessos però l’amplitud del temple permetrà mantenir les distàncies de seguretat. També es marcarà la visita amb un recorregut i es prendran les mesures de prevenció per protegir els treballadors. Per ara, la visita es farà només a les façanes, l’interior del temple i la nau principal, però no l’espai més reduït de les torres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.