Jordi Llisterri –CR Si algú dubta sobre quins són els quatre evangelistes i quin símbol els representa només haurà de mirar amunt. Trobarà els símbols dels quatre evangelistes als quatre vents coronant el temple. En pocs mesos la Sagrada Família finalitzarà les quatre torres del evangelistes que envolten la torre central de Jesús. Abans d’acabar l’any estaran acabades les torres de Marc i Lluc, i durant el 2023 les de Joan i Mateu. Com es va fer l’any passat amb l’estel de Maria, aquest dijous s’han mostrat les escultures de marbre que les properes setmanes culminaran les dues torres dels evangelistes de la banda muntanya.
La roda de premsa també ha servit per constatar que la Sagrada Família ja ha recuperat el flux turístic i es preveu que el 2023 sigui l’any que torni a igualar les xifres d’abans de la pandèmia. També s’ha normalitzat l’activitat litúrgica a la Basílica, que és la finalitat principal del temple que va concebre Antoni Gaudí.
Els models de les escultures que coronaran les torres es van presentar fa quatre anys i ara ja es podran veure en la seva realització i ubicació definitiva. Són quatre escultures de marbre blanc procedent de Grècia que ha realitzat l’escultor Xavier Medina Campeny. Les que ja estan finalitzades i a punt de ser enlairades són la l’evangelista Marc, simbolitzat amb l’escultura d’un lleó que representa de força, coratge i reialesa; i la de Lluc, el bou, un animal de càrrega tranquil i humil.
L’escultura de cada representació tradicional dels evangelistes estarà sobre un llibre obert també de marbre amb les lletres de la seva abreviatura, en aquest cas, Mc i Lc, gravades amb un trencadís.
Els quatre tetramorfs comptaran amb unes ales superiors de formigó blanc que culminaran la cota de 135 metres. L’interior del poliedre que uneix la base de cada torre amb les escultures serà un espai buit on se situaran els focus que il·luminaran la torre central de Jesús. L’arquitecte director de les obres, Jordi Faulí, ha explicat que “així és com ho havia previst Gaudí”.
Les quatre torres dels evangelistes envoltaran la torre de Jesús de 174 metres i amb 135 metres seran les terceres més altes del temple, per darrera de la Torre de Maria ja finalitzada l’any passat. El fust, la part final de la base de la torre de cada evangelista, serà la part que s’assemblarà més als pinacles actuals de les façanes. Estarà cobert de trencadís i s’hi inscriuran les lloances “Amén” i “Al·leluia”. Sempre s’ha explicat que Gaudí havia previst aquests inscripcions en els elements exteriors elevats de l’edifici perquè la gent que passava per davant de temple aixequés el cap per llegir i pronunciar les lloances com en una pregària espontània. El trencadís dibuixarà també unes palmes, símbol del martiri i una iconografia d’elements vegetals molt present en tot el temple.
Recuperació de les misses a la Basílica
El final de les restriccions per la Covid també ha permès recuperar les celebracions dominicals a la Basílica. Com ha explicat a Catalunya Religió el rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull, al juny es van recuperar les eucaristies internacionals dels diumenges a les 9 del matí per a 800 persones. I aquest setembre ja hi ha una celebració litúrgica extraordinària cada setmana. “Sempre està ple i els darrers diumenges s’han quedat 100 o 200 persones al carrer”, explica Turull. Això també porta a omplir la missa que es fa a dos quart d’onze cada diumenge a la cripta, amb feligresos i turistes que visiten el temple.
Alhora, els darrers mesos s’ha notat l’augment de grups de pelegrins que dins de la visita celebren missa a la cripta. Segons Turull, “això fa que cada vegada funcionem més com una església”.
El 2026, la torre de Jesús
L’arquitecte Faulí també ha explicat els treballs més immediats que se centren en acabar les quatre torres dels evangelistes, la capellà de l’Assumpta que hi ha darrera l’absis i de la que ja es veuen els fonaments, i acabar el projecte de la creu que culminarà la torre de Jesús. La façana de la Glòria, al carrer Mallorca, continua sense data de finalització, però la previsió és que a finals del 2025 o el 2026 s’acabin totes les torres centrals, fixant el perfil definitiu de la Sagrada Família. Aquesta fita coincidiria amb el centenari de la mort de Gaudí.
D’altra banda, el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, ha explicat que aquest any preveuen tancar-lo amb 3,4 milions de visitants, un 70% de les visites habituals. Al gener van tenir uns 2.000 visitants diaris i aquest estiu ja han recuperat l’aforament màxim de 15.000. Això permetrà arribar a 87 milions d’euros d’ingressos pel 2022 i amb la previsió de 102 milions el 2023, fita assolida el 2019.
La recuperació d’ingressos ha permès reemprendre les obres, però sense recuperar encara el temps perdut: “La velocitat de tornar a posar en marxa les obres després de dos anys d’aturada és més lenta que la de l’augment dels recursos”. Martínez creu que el 2024 es podrà tornar a fixar una data de finalització del temple, una vegada descartat el 2026.