(Laura Mor –CR) 17 metres d’alçària, 13 metres i mig d’amplada i acabat amb una creu de quatre braços. S’hi accedirà per una escala de cargol i el seu interior serà visitable. El terminal de la torre de Jesucrist de la Sagrada Família brillarà amb petits resplendors provocats per la forma helicoidal de la creu. Una creu amb finestres que s’obriran en els quatre braços i de dalt a baix. Culminarà així la torre més alta de tota la construcció: 172 metres i mig d’alçada situada damunt de l’altar de la basílica.
Per a l’arquitecte director de la Sagrada Família, Jordi Faulí, enllestir el terminal de Jesucrist és un “bàsic” del temple. Tot i que encara no hi hagi data definida per a la seva finalització. Així ho ha presentat aquest dimarts en la trobada amb periodistes per explicar l’estat de les obres i la nova campanya de portes obertes que tindrà lloc els propers 24, 25 i 26 de setembre.
Tal com ha passat amb la torre de la Mare de Déu, la punta de la torre de Jesús també està inspirada en un text original d’Antoni Gaudí. “Gravitant sobre quatre altíssimes columnes del creuer i just al damunt de l’altar, s’alçarà el gran cimborri, rematat a 176 metres per una grandiosa creu de quatre braços acanalats per poder esguardar el panorama”, ha llegit Faulí. Al mig del terminal, ha explicat, hi haurà l’Anyell diví.
8 de desembre, coronada la torre de Maria
La junta constructora ha centrat esforços els darrers mesos en acabar la torre de la Mare de Déu que acompanyarà la de Jesús, una mica més avall, a 134 metres. El proper 8 de desembre serà coronada la torre de Maria, en la festa de la Immaculada. I està prevista una celebració oberta a la ciutadania. Serà la primera torre acabada de les sis torres centrals: Maria acompanyada dels quatre evangelistes i presidida per la torre de Jesús. Fa pocs dies s’hi va situar ja la part superior del fust que ha de sostenir l’estrella lluminosa que guia la societat.
Això sí: la llum de la torre de la Mare de Déu no robarà protagonisme a la torre de Jesús. Ho ha aclarit Faulí en declaracions a Catalunya Religió, en què ha explicat la relació entre aquestes dues torres i el seu sentit.
La de Jesús serà més alta i produirà uns feixos de llum. L'arquitecte ha aclarit en la presentació que seguiran les “normatives lumíniques amb diàleg de les administracions” i que estan pensant, en qualsevol cas, en uns “focus subtils”.
Un cop acabades les torres, la previsió de cara a l’any vinent és “construir com a mínim allò que ja tenim produït”. Segons ha apuntat Faulí, es tractaria “d’acabar la torre de l’evangelista Lluc i pujar dos o tres nivells la torre de Jesucrist”. En aquests moments està al sisè nivell de dotze i la idea seria arrbar ara fins al novè nivell.
Enderroc i restauració
Faulí també ha explicat que procediran a l’enderroc de les antigues dependències parroquials, d’acord al compromís amb l’ajuntament, de cedir uns metres de la cantonada del carrer Provença amb Sardenya, per compensar la construcció de la futura capella de l’Assumpta. Han previst l’inici d’aquesta construcció el 2023.
El mes vinent està previst l’inici de la restauració integral de la façana del naixement, que es farà per fases. La façana, escanejada, els ha donat una fotografia real amb precisió de 2 mil·límetres. Els treballs de restauració començaran tan bon punt tinguin l’informe favorable del pla director.
La generació que finalitzarà la Sagrada Família
“La nostra generació serà que finalitzarà les obres de la Sagrada Família”, ha anunciat el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez. En la presentació a premsa ha reiterat el compromís de la junta a finalitzar les obres. Tot i que també ha reconegut: “Fins el 2024 no serem capaços de plantejar data de final d’obra”.
Martínez ha indicat que el pressupost de 2021 “ha sigut molt limitat” i l’ha situat en 19 milions d’euros, 8,2 dels quals destinats a la construcció. La seva previsió és recuperar visitants, i arribar a xifres d’un 35-45% de visitants respecte els que havien assolit el 2019, i comptar amb un pressupost de 31-34 milions per al 2022.
Com ja va anunciar el president de la junta constructora, Esteve Camps, ara fa un any, la data de finalització del temple el 2026 no serà possible. Martínez ho ha lligat directament amb l’aturada per la pandèmia i la reducció de visitants.
El director de la junta ha xifrat en 359.000 les visites que ha rebut el temple des de la reobertura del 29 de maig. “Trobem a faltar els països asiàtics, Corea i Japó, i els britànics, que han tingut unes restriccions de mobilitat”, ha dit. Han rebut visites de ciutadans d’arreu de l’estat, així com un 21% de francesos, un 16% dels Països Baixos, d’Estats Units i Alemanya, un 12% i un 7% d’italians. La xifra total, però, continua un 24,5% per sota de les que tenien el 2019.
Donatius i portes obertes
Fins a 53.989 persones s van presentar a concurs per a les portes obertes d’enguany,que se celebraran aquesta setmana, de dijous a dissabte. Aquest dilluns s’ha tancat el sorteig de 12.000 entrades a través la web del temple i xarxes socials. Seran visites gratuïtes, en horari de tarda i seguint unes mesures de prevenció de la Covid-19 similars a les de l’any passat.
Pel que fa a les línies de finançament alternatiu a les visites, Martínez ha explicat l’opció a favor dels donatius i els patrocinis, com en el cas del concert de la Filharmònica de Viena de la darrera setmana, finançat a partir d’un patrocini extern.
“Hem recuperat l’esperit de les campanyes de donatius”, ha dit en relació a les tradicionals portes obertes, en què passejaven pels carrers guardiola en mà. El mes d’abril van engegar una campanya de donatius internacional a través pàgina web. I han rebut donatius de 58 països diferents, més d’una quarta part dels quals, dels Estats Units.
“Estem convençuts que serà una font de finançament complementària” per a la Sagrada Família, ha defensat. I ha xifrat entre 200 i 250.000 euros el que calculen recaptar per aquesta via fins a finals d’any.