(Salesians) L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va presidir aquest dimecres a Sabadell l’acte de descoberta de la placa dedicada a Don Bosco que des d’ara dóna nom a l’avinguda situada entre el Col·legi Salesià i el Pavelló Poliesportiu. Un canvi de nom que és fruit de la demanda de la Família Salesiana coincidint amb el 50è aniversari de la presència Salesiana a la ciutat.
L’acte va comptar amb l’assistència, entre d’altres, del provincial dels Salesians, Àngel Asurmendi; la provincial de les Filles de Maria Auxiliadora, Lourdes Ruiz de Gauna; el regidor de Cultura, Lluís Monge; i el director de les comunitats dels Salesians i les Salesianes, Josep M. Maideu i Montserrat Domènech; així com membres de la Comunitat Educativopastoral.
L’alcalde Bustos va afimar que “dir Don Bosco és dir joventut i joventut significa il·lusió i esperança”, per la qual cosa va agraïr la presència salesiana “per la seva educació en valors, que són ara patrimoni de la ciutat” i va demanar a la Família Salesiana que “continueu essent tal com sou”.
En la seva intervenció la germana Lourdes Ruiz de Gauna va expressar la satisfacció de totes les Filles de Maria Auxiliadora per la tasca transformadora duta a terme al llarg dels anys al barri de Nostra Llar. “Amb aquest acte”, va dir, “el carisma de Don Bosco i Mare Mazzarello pren carta de ciutadania”.
Finalment, en les seves paraules, el pare Asurmendi va donar les gràcies a l’Ajuntament atendre la petició de donar el nom del fundador dels Salesians a la fins ara avinguda de Sabadell, “signe que carisma de Don Bosco que arrelat a la ciutat”, on compta amb una Família Salesiana molt activa.
Compromesos amb Sabadell
L’origen de l’Obra Salesiana de Sabadell se situa en l’any 1958, quan l’empresari Josep García-Planas va voler donar una formació humana, cristiana i professional als seus treballadors, per als quals havia construït el barri de Nostra Llar. Això el va impulsar a construir dues escoles, una per a noies/joves (1959) i una altra per a nois/joves (1961), que va confiar respectivament als Salesians i les Filles de Maria Auxiliadora, i que es van unificar el 1995.
L’any 1962 es va erigir la Parròquia de Sant Oleguer i, poc a poc, es va anar configurant també l’oferta educativa en el lleure (1974, mitjançant l’esplai El Triqui/La Sala) i el compromís en la cooperació al desenvolupament (2006, a través de l’ONGD VOLS), així com la casa d’acollida per a joves en risc d’exclusió (1994-2008). També van anar apareixent els diversos moviments laïcals d’espiritualitat salesiana, com els Salesians Cooperadors (1971) i les Llars Don Bosco (1997).
Actualment a l’Obra Salesiana de Sabadell hi col·laboren 171 persones, entre contractats i voluntaris, que impulsen una escola per a 685 alumnes, dos esplais amb 178 usuaris, una parròquia amb 350 feligresos estables i una ONGD amb 2 cooperants de llarga durada. La Família Salesiana de Sabadell està formada per 5 salesians, 11 salesianes, 18 salesians cooperadors, 12 matrimonis de les Llars Don Bosco i 40 socis de l’ADMA.