Vés al contingut

(Catalonia Sacra) El retaule de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat és una joia del gòtic català, obra de Lluís Dalmau. Catalonia Sacra proposa pel dissabte 5 d’octubre, una conferència per conèixer aquesta obra de la qual se’n conserva la taula central en aquesta església del Baix Llobregat. La historiadora de l’art, Vanessa Martin, serà la ponent d’una activitat que vol ajudar a entendre aquesta obra, coneixent les seves vicissituds i comprendre’n l’alt valor. Aquesta activitat ha estat proposada pel Bisbat de Sant Feliu de Llobregat dins de l’agenda d’activitats de Catalonia Sacra.

La història de Sant Boi de Llobregat es pot anar reconstruint des d’època ibèrica i romana a partir dels vestigis materials recuperats en les diverses excavacions realitzades i del gran fons documental que conserva l’arxiu parroquial i l’arxiu històric municipal. L’antiga església, construïda aprofitant una cisterna d’època romana, està documentada des del s. X i des d’aleshores que es pot anar resseguint i documentant, amb més o menys fortuna, l’evolució del temple fins al s. XVIII, quan serà enderrocat per construir-ne l’actual.

En el segle XV, la situació econòmica de la parròquia és favorable, fet que comportarà la realització de diferents reformes i encàrrecs d’abillament de l’antiga fàbrica. També es contractarà el retaule major, dedicat al patró de la vila, a un dels pintors més destacats del gòtic català, Lluís Dalmau.

El retaule de Sant Baldiri va ser encarregat pels obrers de l’antiga església de la vila a mitjans del s. XV, el 1448. L’estructura de fusta del retaule va ser contractada amb l’imaginaire Jaume Roig i dos dies després es va signar contracte per la pintura amb Lluís Dalmau i Bartomeu Almenara. Aquest retaule va presidir l’altar major de l’antiga església fins que, a finals del segle XVII, es decideix encarregar un nou retaule que s’apropi més al gust de l’època, el barroc.

Es considera que Lluís Dalmau va ser un dels pintors que introdueix l’estil de l’escola dels germans Van Eyck a la península. Treballa per la cort d’Alfons el Magnànim i, abans de venir a Sant Boi, ja havia realitzat un viatge a Flandes i el Retaule de la Mare de Déu dels Consellers, encarregat l’any 1443 “al més apte i millor pintor que pogués ésser trobat”.

A l’actual església de Sant Boi es conserva la taula central del retaule, amb Sant Baldiri al centre, vestit amb dalmàtica i sostenint un llibre i la palma del martiri. Va ser a la dècada de 1960 quan Joan Ainaud de Lasarte, director general dels Museus d’Art de Barcelona, va relacionar aquesta taula, aleshores molt repintada, amb un document notarial que dues dècades abans havia localitzat Josep Maria Madurell a l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona i que datava la formalització del contracte amb Lluis Dalmau per la realització del retaule santboià el 15 de setembre de 1448.

Dues peces més del retaule s’han pogut identificar en les darreres dècades. Una va ser adquirida pel Museu Nacional d’Art de Catalunya recentment (Decapitació de Sant Baldiri) i l’altra forma part de la Colección Gerstenmaier de Madrid (Judici de Sant Baldiri).

La conferència que es farà davant de l’obra començarà a les 10 del matí i per participar-hi cal fer inscripció prèvia

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.