Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Parròquia de Sant Bartomeu) L’església de Sant Bartomeu de Barcelona, de l’Arxiprestat de Sants, al barri de la Marina de Port, estrena retaule. Es tracta d’una obra de l’artista Bernat Soler que anirà situada al frontispici de sobre l’altar major. El retaule, dedicat a la Mare de Déu, està inspirat en l’obra de l’escriptor medieval Ramon Llull en l'any en què se celebra el setè centenari de la mort del beat mallorquí.

Gaspar Mora, teòleg especialista en Ramon Llull i vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya, serà l’encarregat de presidir la cerimònia de benedicció del retaule durant la missa vespertina del dissabte 15 d’octubre, a les 20. Abans, a les 18 h, tindrà lloc una assemblea parroquial, durant la qual el medievalista i professor de la Universitat de Barcelona Albert Soler, glossarà la figura de Llull i del text escollit per a l’obra. Abans de la benedicció, l’artista farà una intervenció entorn de l’obra i el procés creatiu davant del retaule mateix.

El retaule, d’estil contemporani i realitzat per iniciativa del rector de la parròquia, Josep Hortet, presenta la forma d’una casa utilitzant canyes de bambú obertes per la meitat com a element modular. La inspiració lul·liana prové d’un fragment de l’Arbre de ciència (1295-1296) que recrea un conversa entre Déu i el món acabat de crear, és aquest fragment que aporta el títol al retaule: "El món rigué i fou molt alegre". L’obra també compta amb una reinterpretació del que devia ser el fresc de l’absidiola sud de l’església romànica de Sant Quirze de Pedret, on hi apareix la Mare de Déu amb el Nen.

Bernat Soler (Vilanova i la Geltrú, 1992) és graduat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, en l’especialitat de Gravat i Impressió. També s’ha dedicat a la creació d’espectacles de titelles per a tots els públics amb la Companyia Peus Grossos. La seva obra ha estat exposada en mostres col·lectives arreu de Catalunya i a l’estranger (França, la República Txeca i el Japó).

No és la primera vegada que treballa fent confluir l’art amb la litúrgia i la pastoral. Soler ha participat en la creació de la decoració per als pavellons de pregària de dues trobades europees que organitza la Comunitat de Taizé a diferents ciutats d’Europa per Cap d’Any (Estrasburg 2013 i Praga 2014), i va ser l’encarregat de pintar en directe un rostre romànic de Crist durant l’eucaristia final de l’Aplec de l’Esperit 2014 a Banyoles.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.