Vés al contingut
Autories
restauren-sostres-casa-riner
Fotografia: ACN.
Galeria d'imatges

ACN La Casa Gran del Miracle a Riner està en una nova fase de restauració amb una tècnica "millorada" de motlles de guix del segle XVI. Aquest edifici gòtic civil està datat del 1532, i ha estat utilitzat com a antic hostal de pelegrins. Segons l'arquitecte responsable del projecte, Carles Pubill, són "tresors que hem volgut restaurar reproduint per primer cop aquella tècnica, però incorporant millores com l'ús de silicones i fibra de vidre". També s'ha fet una actuació integral a les bigues de fusta, molt afectades per corcs i tèrmits.

Actualment, estan en marxa les obres de consolidació de la segona i tercera planta i s'ha posat especial atenció en la recuperació dels sostres. Aquest dimecres s'ha fet una visita per mostrar els resultats de la tècnica de l'emmotllat del segle XVI.

Segons ha explicat Pubill, una part dels sostres es van enfonsar i s'han "atrevit a reconstruir-los emulant aquella tècnica i ajudant-se de materials nous". El guix s'utilitza com a element estructural i, aquest cop, en comptes de posar-hi ceràmica el que s'ha fet ha estat fer-ho amb fibra de vidre amb grafè, que és molt resistent. "Hem fet una variació dins la mateixa essència", ha remarcat el responsable del projecte.

El guix artesanal com a llenguatge artístic

La tècnica utilitzada a Catalunya i al País Valencià era emprada els segles anteriors, però els exemples que queden sovint estan en "mal estat", segons ha explicat la coordinadora dels treballs d’emmotllat, Anna Bedmar. "Els motlles de fusta d'abans els hem fet amb silicona i aquest sistema ha permès consolidar els sostres perquè perdurin", ha afegit la coordinadora.

Bedmar ha reivindicat la vàlua del guix artesanal que està "considerada sovint de poca qualitat i poc interessant". En aquest cas, es demostra que també pot anar acompanyat d'un llenguatge renaixentista, amb detalls de plomes, urpes; i de color blanc perquè no hi ha policromia. "Un estil que sol aparèixer en pobles petits i que destaca per la riquesa del llenguatge artístic", ha remarcat la Bedmar.

Una restauració "de baix a dalt"

Fa deu anys que l'Ajuntament de Riners amb diferents subvencions ha anat avançant en les obres de restauració. "És una restauració de baix a dalt", subratlla l'arquitecte. D'entre els elements que destaquen d'aquest edifici hi ha el pati renaixentista, ara ben recuperat, i els sostres de guix. La darrera havia estat el 2022 amb la rehabilitació de la cuina, les quadres i el foc de rotllo (un espai on els viatgers es refeien). Aquest edifici es va construir el 1532 com a un gran hostal on s'allotjaven els pelegrins i viatgers que arribaven al Santuari del Miracle i disposava de molts serveis.

L'alcalde de Riner, Joan Solà, ha posat en valor tots els esforços que s'han fet per recuperar l'edifici, prop de 2 milions d'euros amb diferents ajuts. "Per a un micropoble és molt difícil recuperar i mantenir el patrimoni del país", ha detllat Solà. Per això ha reclamat més compromís a les administracions superiors per poder fer-ho possible.

Encara no està obert al públic, però puntualment s'organitzen jornades de portes obertes i també hi ha un espai d'exposicions que sí que ho és. L'objectiu és convertir l'antic alberg de pelegrins en un "alberg cultural" on el medi ambient i el patrimoni també siguin peces clau del projecte.

Aquesta última fase d'obres compta amb una inversió de 285.000 euros, procedents en bona part del Departament de Cultura, fons europeus del projecte Leader i la Diputacó de Lleida. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.