Vés al contingut
Fotografia: restaurant Imperfect de Castelldefels.
Galeria d'imatges

(Xavier Memba –CR) Pronunciada just al final de la comèdia de Billy Wilder, Some like it Hot (1958), una de les frases més emblemàtiques en la història del cinema de tots els temps és la que surt dels llavis d’un excèntric milionari davant la confessió del personatge interpretat per Jack Lemmon que, fugint de la màfia, s’ha passat tota la pel·lícula fent-se passar per una dona. “Soc un home” crida desesperat Lemmon (perruca en mà), però la sorprenent resposta que rep del milionari bojament enamorat del seu personatge com a dona és: “Què hi farem, ningú no és perfecte”.

Sovint, aquesta és una expressió que es fa servir quan les persones volem excusar la nostra humanitat. Ningú no és perfecte o no som perfectes, i és per això que fallem. No som perfectes, i és per això que les relacions humanes no funcionen. Però, lluny de només ser una excusa, reconèixer la nostra imperfecció podria ser també un punt de partida per tractar de fer d’aquest un món millor. Aquest és, de fet, el punt de vista de les persones que lideren el restaurant solidari Imperfect a Castelldefels.

Segons explica la coordinadora general del projecte, Aurora Cabezas, “Imperfect és un projecte que neix amb el desig d’ajudar a persones que necessiten una segona oportunitat.” I hi afegeix, amb un seguit de mots que descriuen els aspectes més destacables: “Imperfect és segones oportunitats, empatia, solidaritat, acollida i ajuda a tots els nivells.”

Iniciativa de l’Església Evangèlica de Castelldefels

El restaurant Imperfect va obrir per primera vegada les seves portes a mitjans de setembre del 2016. La iniciativa neix a partir de la visió de l’Església Evangèlica de Castelldefels i sota el marc legal de l’Associació Conpasión, que és l’ONG que dona cobertura als diferents projectes socials de l’esmentada església. Segons Cabezas, “Imperfect neix de la vocació de servei d’una església local que té com a lema: estimem Déu, parlem de Jesús i ens preocupem de les persones.”

L'espai on s'ubica el restaurant solidari és el mateix edifici de l'església, i tant l'equip de treball com la junta del patronat la conformen membres de la congregació. Ara bé, aclareix Cabezas, Imperfect va néixer com a projecte social amb el requisit indispensable d'establir vincles amb l'administració local i altres entitats de l'àmbit social. Això li imprimeix un caràcter secular que, malgrat tot, no contradiu la seva inspiració i vocació cristiana.

Del programa de formació es beneficien tota mena de persones: creients i no-creients, agnòstics, musulmans, cristians evangèlics o cristians d'altres denominacions. “La nostra tasca a Imperfect no és predicar l'evangeli (en paraules)” —afirma Cabezas— “però quan ens pregunten per què fem el que fem, aleshores la nostra resposta és que el que ens motiva és la nostra fe en Jesús.”

Integració social i laboral

De les diferents organitzacions amb les quals col·labora Imperfect, destaquen especialment el departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Castelldefels, el Servei d'Integració Social i altres organismes com ara la Creu Roja, Caviga, Cordibaix o Parc Sanitari de Castelldefels. També tenen convenis de col·laboració amb Mesures Penals de la Comunitat i Nova Ciutadania de la Direcció de Serveis d'Atenció i Acollida a Immigrants. Fruit de totes aquestes col·laboracions, Imperfect rep una gran diversitat de persones que no responen a un perfil determinat de la població.

Si bé la gran majoria són joves a partir de quinze anys en endavant, també hi ha gent de mitjana edat o, en algunes ocasions, ja gairebé al final de la seva vida laboral. Molts d'ells són migrants o gent local en risc d'exclusió social. També, destaca de forma especial Cabezas, és important "el nombre de dones que rebem que no han treballat mai fora de la llar i que per primer cop tenen la possibilitat d'aprendre un ofici, adquirir unes habilitats que els permeten sortir de casa i en molts casos compatibilitzar els horaris per seguir cuidant els fills.”

Des de la seva posició com a coordinadora general del projecte, Aurora Cabezas constata que "després d'una llarga trajectòria desenvolupant diferents projectes i iniciatives solidàries com a església —com ara la distribució d'aliments i roba— la creació d'Imperfect fa cinc anys ens ha permès portar la idea inicial de menjador social a un nivell més enllà del purament assistencial."

En la seva plana web, llegim que l'objectiu general d'Imperfect és contribuir a la integració social i laboral de les persones que han patit o estan en risc de patir exclusió social. Aquestes persones arriben derivades de Serveis Socials de l'Ajuntament a través d'una carta. En aquest moment, la coordinadora del projecte es posa en contacte i concerta una entrevista amb els candidats. Si hi ha acord entre les dues parts, es convida a la persona a signar un contracte de voluntariat de vuit hores setmanals, més un lot de formació teòrica en forma de tallers que tenen a veure amb temes d'hostaleria, manteniment d'instal·lacions, neteja, etc., i temes d'empoderament personal, com ara treball en equip, autoestima i d'altres afins.

Ensenyar a treballar treballant

Aurora Cabezas resumeix la pedagogia d'Imperfect amb el concepte “d'ensenyar a treballar treballant” sota supervisió i acompanyament de forma permanent. Al final de la capacitació, cada persona rep un certificat on s'acredita la formació rebuda al llarg dels quatre mesos que dura el programa. Així, un cop acaben el seu temps a Imperfect, han adquirit les habilitats i afegit al seu CV una experiència mínima que els permet incorporar-se al món laboral. I això és molt important si es té en compte la joventut, la condició de migrants o la falta de currículum laboral amb la que alguns d'ells arriben. A Cabezas li agrada deixar ben clar que tot i que Imperfect no és una agència de col·locació, “sempre fem tot el possible per facilitar contactes, ajudar en l'elaboració de currículums i en definitiva, ajudar a trobar feina a les persones que passen pel nostre programa.”

Donat que un nombre important dels usuaris són migrants, i que fins a un 80% arriben sense papers, sovint el temps de quatre mesos previst per a la seva reinserció laboral s'allarga considerablement. La principal causa d'aquesta demora es deu a l'actual llei d'estrangeria que exigeix una estada de tres anys en el país fins que algú pugui contractar legalment i durant tot un any a temps complert al sol·licitant. A partir d'aquí comença tota la tramitació d'arrelament. En aquest sentit, explica Cabezas, el projecta solidari que ella coordina és dels pocs llocs al Baix Llobregat i, segurament, l'únic a Castelldefels, que pot donar acollida i formació a aquestes persones; alhora que proporciona direcció i acompanyament en el llarg recorregut que representa aconseguir habitatge, roba, menjar i, en definitiva, establir-se i assolir els estàndard mínims d'una vida digna.

Cinc anys d’una gran família

Durant aquest mes de setembre, Imperfect ha complert cinc anys i al llarg de tot aquest temps han estat moltes les persones i les històries viscudes. Aurora Cabezas podria explicar-ne moltes, fins i tot escriure'n un llibre, diu mig de broma. Però no tot es resumeix en capacitació, habilitats i reinserció laboral. La filosofia d'Imperfect, remarca Cabezas, és ser una gran família on la persona (a pesar de les seves "imperfeccions") se senti acollida, acceptada i estimada. Una gran majoria assoleixen l'objectiu d'una feina i recuperar les seves vides. D'altres potser es queden a mig camí o mai no se'n surten del tot; "però en el seu pas per Imperfect hauran trobat l'acompanyament i tota l'ajuda possible que som capaços d'oferir" assegura Cabezas pensant en l'experiència d'una persona que no va poder superar la depressió i el dolor que van posar fi a la seva vida.

Durant els mesos de confinament, el restaurant solidari va haver de fer un ERTE, però ningú a l'equip estava content a casa seva. El xef, Pepe Hurtado, va anar de forma voluntària a les instal·lacions i es va posar a cuinar cada dia. Cal recordar que Imperfect dona menjar cada dia a gent que no té diners ni recursos per menjar cada dia, remarca Cabezas. Així, amb la col·laboració de Parc Sanitari i voluntaris, al llarg de tot el 2020 es van arribar a servir un total de 10.000 àpats gratuïts. La pandèmia també va posar de manifest la solidaritat dels ciutadans de Castelldefels que, junt amb la Creu Roja i altres serveis, van ajudar a persones que arribaven a Imperfect per necessitats bàsiques d'higiene, menjar, roba, refugi emocional o, com el cas d'algun nen que a casa seva no tenia possibilitat d'estudiar en línia.

En aquest cinquè any com a projecte solidari, Imperfect vol fer una difusió especial per les xarxes socials de la tasca que duen a terme. Però, "més que celebrar i projectar la gran tasca que fem," emfasitza Cabezas, "el que volem és sensibilitzar a les persones que s'apropen i fer-los saber que hi ha molta necessitat i encara molta feina a fer. Volem promocionar els nostres valors i fer una crida a persones perquè s'involucrin a ajudar a altres persones.”

Pensant en el futur, Imperfect ha establert des de fa poc temps una col·laboració amb un grup local d’empresaris que pertany a l’ens internacional BNI, “amb l’oportunitat que això representa de poder rebre algun tipus d’ajut, cooperacions o posar en contacte empresaris amb gent que ha passat pel nostre programa de formació,” assenyala Cabezas.

D'altra banda, a causa de la pandèmia, l'Escola d'Hosteleria de Castelldefels va haver de tancar l'espai de pràctiques. L'any passat van utilitzar les instal·lacions del restaurant Imperfect i l'experiència va ser tan bona que un cop obtinguda la licitació de l'espai, Imperfect serà aquest curs l'espai de formació pràctica d'aquest mòdul de formació professional bàsica.

Davant de tots els reptes i projectes de futur, afirma Cabezas, el desig d'Imperfect és continuar ajudant a les persones més vulnerables de forma sincera i genuïna, ja que "no entenem un cristianisme que afirmi la gràcia, el perdó i l'amor de Déu i no el comparteixi, encara que sigui de forma imperfect, amb els altres; seria una incoherència.”

Per a més informació sobre el restaurant solidari Imperfect podeu visitar el seu Facebook, Instagram, YouTube i la seva pàgina web.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.