Vés al contingut

(CR) La pandèmia de la Covid-19 ha desbaratat seguretats, rutines i plans establerts a nivell global i local. Si assumir els canvis és sovint difícil, en una etapa com la de la joventut, en què es fa imprescindible la socialització i la relació entre iguals, aquests canvis sobtats es fan en alguns moments inevitables, frustrants i tot un repte.

Magis, la proposta pastoral dels Jesuïtes adreçada a joves d’entre 18 i 30 anys, coneix bé la realitat que viuen els joves en plena pandèmia. Han vist com l’acompanyament dels grups, les propostes pastorals i les accions preparades se n’anaven en orris d’un dia per a l’altre. Malgrat les dificultats, han continuat treballant, acompanyant i proposant noves maneres per continuar "construint comunitat malgrat la distància física".

Reinventant la proposta pastoral

Lucía Ortín, vicepresidenta del Patronat del Casal Loiola, afirma que la presencialitat és clau a la pastoral, perquè l’acostament a Jesús “és més fàcil en el compartir la vida amb els companys, fent-se present, fent escolta profunda i amb una dosi de silenci”, que sovint en la distància no s’aconsegueix.

Malgrat no poder comptar amb els espais físics com la capella o l’església, Magis ha reinventat la proposta i ha traspassat tota la pastoral a mode online. “Busquem recursos abans oblidats”, explica Ortín. Una nova modalitat que ha ajudat, creu, a revaloritzar la importància de la trobada i la celebració comunitària.

Eduard Escudero, membre de Magis, reconeix que al principi va ser un cop dur veure com tot el que estava previst no es podia fer. Tot i la fustració inicial, creu que la creativitat ha fet que puguin adaptar, ajustar i innovar en la pastoral juvenil. “Hem reformulat els grups a mode online, i hem fet experiències que abans no havíem fet com la introducció als Exercicis, amb un grup de vint-i-cinc joves a Manresa amb totes les mesures de seguretat”.

Una situació fora del nostre control

Una altra adaptació que ha hagut de fer Magis és acompanyar la incertesa. En un moment vital, el de la joventut, en què hi ha mil projectes, es fa voluntariat o es comença la universitat de sobte cal quedar-se i fer-ho tot des de casa. “El canvi és brutal”, recorda Escudero. Des de Magis han vist la necessitat d’adaptar-se a una situació “fora del nostre control, fora de tota expectativa i sense pla de futur”, explica Ortín. Una nova situació que implica readaptar-se tot el temps i que pot provocar “cansament i desmotivació en alguns casos”.

Per a Jordi Balsells, jove participant del Casal Loiola, el pas de la pastoral a online ha suposat també la pèrdua d’algunes coses. “El contacte visual i físic, la llum de l’espelma en el centre, el silenci en comunitat o compartir el cançoner amb la persona del costat”, són algunes d’elles.

La Maria, que també participa al Casal Loiola, creu que és important poder tenir un grup amb qui parlar. “Et passes molt temps a casa i el grup et permet compartir vivències de la fe, o personals, parlar del que sigui”.

L’Albert, jove del Casal Loiola, creu que són importants les trobades Magis, tot i fer-les ara en format online. Reconeix, però, que “les pantalles són fredes”. El mateix li passa a la Núria, una altra jove del Casal Loiola, a qui tantes hores davant la pantalla diàriament fa que perdi una mica aquest punt d’inflexió que eren per a ella les trobades Magis durant la setmana.

I és que Lucía Ortín creu que la sobresaturació de contingut online actualment també contribueix “a la dispersió i al fet que la proposta pastoral sigui una més de les moltes que reben al llarg del dia”. Cal, explica, eines per destriar allò que ajuda d’allò que no, i poder fomentar així un espai de qualitat a la pastoral. “La digitalització de la pastoral ens obliga a usar el llenguatge digital, el llenguatge dels símbols, les fotos, la música, i oferir-ho a través d’altres canals perquè el mitjà no sigui un obstacle sinó una via d’accés”.

La digitalització també comporta perills. Per a Eduard Escudero d’una banda existeix el perill “de traduir l’Evangeli en eslògans, frases boniques que es perden en l’scroll de la pantalla”, el que ell anomena “traduir la radicalitat de l’Evangeli a un element de consum més”. D’altra banda, Escudero no perd de vista que les xarxes socials són també avui plataformes d’informació en les quals els joves hi són presents. “Cal trobar el to, el temps i la manera de comunicar i proposar la pastoral des de les xarxes”.

"El soroll extern necessita silenci profund"

Al Jordi Balsells participar online del Magis l’ajuda “a mantenir-se en pau, amb la mirada en Déu i amb sentiment de comunitat i ajuda mútua”. Un moment, afirma la Maria, “per veure més enllà del bombardeig de notícies negatives”, un espai que analitza interiorment les petites coses del dia a dia, i que t’ajuda “a tirar endavant”.

Des de Magis creuen que indubtablement és missió “acompanyar en moments d’incertesa, inestabilitat i quan tot missatge crida a la desesperança”. Ortín afirma que ara “és un temps on el soroll extern necessita silenci profund, habitat i compartit”. Una oportunitat per poder apropar l’espiritualitat ignasiana als joves “per llegir el pas de Déu en la nostra vida, ara, davant aquesta situació, destriant i triant sense que la societat decideixi per nosaltres”.

Eduard Escudero opina que és un deure acompanyar des de la Pastoral aquest moment vital dels joves. “Tot el que passa a l’ésser humà no és aliè a l’espiritualitat i a la possible trobada amb Déu”. Escudero creu que aquestes circumstàncies que vivim ens rementen a tots a preguntes importants sobre la vida, la mort, la malaltia, el futur o les esperances. “Seguint l’exemple de Jesús, tot l’humà cal poder acompanyar-ho des de l’amor i el suport”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.