Vés al contingut

(CR/Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera) Conèixer els “signes del temps” per transformar la realitat “segons el projecte del seu Regne”. Amb aquest rerefons es projecta la XXI Jornada de Religioses i Religiosos en barris obrers i ambients populars que tindrà lloc dissabte al Seminari Conciliar de Barcelona. Un espai anual de reflexió, formació, convivència i diàleg amb Déu que enguany posa l'accent en les 'Llavors socials: signes del Regne de Déu'.

La Coordinadora de Religioses i Religiosos en barris obrers i ambients populars de la Pastoral Obrera de Catalunya, juntament amb la Unió de Religiosos de Catalunya, han convidat l'historiador, teòleg i antropòleg cristià Jaume Botey perquè analitzi les iniciatives socials i evangèliques que donen resposta a l'actual situació de crisi.

L'anàlisi de Botey partirà de les causes profundes de la desigualtat social, per descobrir com influeixen en les persones, quines víctimes crea i senyalant alhora valors, aspiracions i esforços que hi responen. Serà una manera de “prendre consciència de l’actuació de l’Esperit de Déu, que anima i mou llurs esforços i llurs lluites”, tal com deia la proposta número 21 del document marc titulat 'La Pastoral Obrera de tota l'Església' (1994, Conferència Episcopal Espanyola).

Un món més solidari, més sostenible i descentralitzat

En el marc del XX aniversari de l’aprovació d'aquest document es vol aprofundir en dues de les seves propostes. Una d'elles, la número 14, treballarà la presència de les comunitats eclesials, associacions i moviments apostòlics. En concret, determina que aquest fer-se presents “en les realitats temporals” ha de ser “des de valors i criteris evangèlics, com un llevat que dinamitza, com una llum en el portallànties”. Així explicita el document l'anunci de “la Bona Notícia de Crist”, que ha de potenciar “la formació integral de la persona, l’opció pels sectors més pobres del món obrer i el discerniment cristià dels esdeveniments i de les pròpies actuacions”.

La trobada plantejarà com aquestes comunitats, associacions i moviments tenen la responsabilitat de denunciar “les situacions d’injustícia o d’explotació, tant individuals com col·lectives, contràries al Pla de Déu”, tal com indica el número 15 del document.

Els organitzadors han previst el visionat del documental 'Homenatge a Catalunya II' per aprofundir, amb testimonis reals, en l'anàlisi d'aquesta realitat. Un recull d'històries sobre la construcció d'un altre món més solidari, més sostenible i descentralitzat.

[Fotografia: Barris i crisi, sota llicència Creative Commons 3.0]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.