(URC) L'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, ha presidit a l'Escola Infant Jesús de Barcelona, l'eucaristia d'acció de gràcies pels 400 anys del naixement del beat Nicolau Barré (1621-2021), fundador de l'Institut de les Religioses de l'Infant Jesús, les Dames Negres. La celebració, que ha estat aquest dijous 21 d'octubre, l'ha concelebrat l'arquebisbe; el bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo; el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs; Josep Maria Jubany i Josep Hortet, entre d'altres.
Escola, ensenyament i educació
L’eucaristia s'ha iniciat amb unes paraules de benvinguda de Mireia Galobart, exprovincial de les Religioses de l’Infant Jesús i exdirectora de l’escola. Ha destacat del fundador Nicolau Barré la seva actitud sensible a les necessitats dels nens i dones que estaven lluny de la cultura i de la formació humana i cristiana. "En aquell món de marginació, va descobrir en l’escola, l’oportunitat de promoure ensenyament i educació als més necessitats mitjançant una nova pedagogia revolucionària en aquell segle. Una pedagogia centrada en l’alumne, respectant i potenciant la seva singularitat i acompanyant-lo en el creixement alhora de la imatge de Déu”, ha manifestat.
Religioses cultes i actives
Galobart ha destacat com, amb aquest propòsit, Barré va comptar amb “dones cultes, voluntàries i arriscades que, trencant esquemes de l’època, obriren una bretxa en la cultura a França, per seguir-lo”. “En Nicolau Barré i en aquestes dones trobem el model i els nostres inicis, als quals hem donat sempre continuïtat i coherència, adaptant-nos als temps i circumstàncies”, ha assegurat. També ha parlat sobre la influència del Concili Vaticà II i les orientacions dels capítols generals, que les ha guiat a una “vida comunitària d’estil senzill, cordial i encarnat en el lloc on vivim, des de les actituds bàsiques de disponibilitat i participació en la vida de les persones”.
Vives ha volgut agrair el treball de tota la congregació que des de l’any 1860 fins al 2015 va regir l’escola situada a l’illa formada pels carrers d’Aribau, Travessera de Gràcia, Alfons XII i Avenir de Barcelona. Han estat directores de l’escola Infant Jesús: Pilar Maynar, Asuncion Brandoly, Núria Gelpí i Mireia Galobart, totes elles religioses de la congregació. I des del 2015, sota la gestió de Jesuïtes Educació: Joan Blasco, Josep Maria Ramon i des de 2018, l’actual director Francesc Moreno. També s'ha tingut un record especial per a les germanes ja traspassades.
Al final de la missa s'han cantat els goigs a Nicolau Barré. El bisbe Gordo i els concelebrants han dit unes paraules d’agraïment recordant com ha estat d’important l’escola en les seves respectives biografies i en els llocs pastorals on les religioses han col·laborat: barris d’El Bon Pastor i Port, Bellvitge, Mollet del Vallès, Raval i voluntariat en centres penitenciaris i pastoral obrera.
Orígens de la congregació
En l’homilia, l’arquebisbe Vives també ha destacat la figura del beat Barré que primer va ser frare mínim (1621-1686) i docent de teologia al convent de París. Ha recordat com el 1647, preocupat per la manca d’instrucció dels nens pobres, va obrir escoles gratuïtes on els nens poguessin aprendre primeres lletres i doctrina religiosa.
“Barré enviat a Rouen, trobà que el problema de la manca d’educació dels nens era encara major". L'arquebisbe ha explicat que va actuar formant una comunitat dedicada a l’ensenyament. Per aquest motiu, Barré va reunir un grup de joves aristòcrates que volien dedicar-s’hi i el 1662 van obrir les primeres escoles. El 1666 va formar una comunitat i els va donar la regla del tercer orde dels mínims. Anys més tard, Barré va obrir un seminari per a la formació de les germanes, amb seu a la Rue de Saint-Maur de París: "per això les germanes foren conegudes com a Dames de Saint-Maur".
La congregació va obrir escoles també a París, el Llenguadoc i Aquitània. A mitjan segle XIX, va sortir de França i va obrir cases a Malàisia, Singapur i el Japó, a més d’altres llocs d’Europa. El 1860 es van establir a Barcelona, on van obrir l’Escola Infant Jesús, també coneguda com a Escola de les Dames Negres.
La comunitat educativa al costat de la congregació
A l'acte hi han assistit quasi totes les Religioses de l’Infant Jesús a Catalunya que tenen com a carisma propi l’educació cristiana de nens i joves. Actualment, estan presents a Europa (República Txeca, França, Irlanda, Itàlia, Regne Unit, Espanya), Àfrica (Camerun, Nigèria), Àsia (Japó, Malàisia, Singapur, Tailàndia) i Amèrica del Sud (Bolívia, Perú).
També hi han assistit nombrosos professors i membres de la comunitat educativa, encapçalats pel director general Jesuïtes Sant Gervasi-Escola Infant Jesús, Francesc Moreno; i antics alumnes i pares de l’escola; i persones vinculades al barri del Bon Pastor.