(Jordi Llisterri –CR) Aquest dimarts al vespre el president de la Generalitat, Artur Mas, ha rebut els representants de les confessions religioses presents a Catalunya per celebrar la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional. Instituïda per les Nacions Unides el 2010, cada any s'ha commemorat a Catalunya amb un acte al Parlament, però aquest any s'ha ampliat amb una celebració al Palau de la Generalitat organitzada pel Govern. Al Saló de Sant Jordi s'hi han barrejat totes les religions.
En una breu intervenció, el president Mas ha remarcat que “la religió forma part de la pròpia realitat cultural del país, que és molt diversa, i és bo que el conjunt de la nostra societat ho sàpiga apreciar”. També ha elogiat com “la col·laboració i el diàleg entre confessions religioses ens qualifica com a país” i ha citat com a exemple el treball que realitza el Grup de Treball Estable de Religions (GTER) o l'Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós (AUDIR).
L'acte s'ha obert amb la lectura del missatge d'aquest any del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, amb motiu de la Setmana de l’Harmonia Interconfessional. Un nen musulmà i una nena protestant han llegit el text. Després, el jesuïta Xavier Melloni, membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat, ha parlat de "l'harmonia de la diferència" i ha reclamat que la convivència entre religions "no sigui un pacte de mínims". Per Melloni, "com més ens endinsem en l'obertura al transcendent, hi ha més amplitud i més capacitat d'obertura a l'altre".
L'acte ha comptat amb una nodrida presència de persones que des de la base fa anys que treballen en el diàleg interreligiós i dels representants de les confessions religioses presents a Catalunya. Entre ells, els màxims representants d'entitats com el Consell Evangèlic de Catalunya, el Consell Islàmic, la Unió de Comunitats Islàmiques, de diversos patriarcats ortodoxes, de sinagogues jueves, o de les comunitats budistes i sikhs. De l'àmbit catòlic també hi havia nombrosos representants d'institucions diocesanes, culturals, docents i socials, però no hi ha assistit cap membre de l'episcopat català. També hi ha estat present la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i els responsables d'Afers Religiosos de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona.