(Laura Mor –CR) Un toc de campanes a l’estil de la comunitat ecumènica de Taizé i un cant en àrab han obert la crida a l’oració aquest dimecres. ‘La pau del cor’ ha convocat prop de cinc-centes persones al bell mig de la Plaça Sant Jaume. Una vintena de comunitats religioses i tradicions espirituals presents a la ciutat han compartit lectures, estones de silenci i meditació en aquesta vetlla celebrada en la primera Setmana per la Pau - Arcadi Oliveres que organitza Justícia i Pau.
Així han aconseguit l’efecte que apuntava una de les lectures: “La pau s’encomana o ens l’encomanen”. El cercle que han format al mig de la plaça ha estat símbol d’unitat. I amb el cant en hebreu han formulat un objectiu comú: “Havenu shalom alejem”. Tota la plaça ha entonat aquest “sigui la pau amb nosaltres” en català, euskera, castellà, àrab, gallec i hebreu.
La periodista Rosa Maria Calaf, que ha conduit l’acte, ha defensat que “el diàleg interreligiós i interconviccional a Barcelona no només és possible, sinó que ja és una realitat”, en al·lusió a les persones convocades. Ravid Goldschmidt ha fet sonar el metall del handpan i la seva percussió melòdica ha facilitat estones de interiorització, en aquest acte públic a peu de carrer i amb la claror d’un vespre de finals de juny.
La pau com a horitzó i signe del que les creences presents a casa nostra poden oferir a la societat. “Apostar pel pacifisme és apostar per una manera de viure no-violenta i que fomenti els vincles, la comprensió, la tolerància”, deia l’activista Arcadi Oliveres. Són paraules de qui va ser president de Justícia i Pau, que vol mantenir viu el seu llegat, i que Calaf ha fet ressonar aquest dimecres al centre de Barcelona. Una crida a “continuar el camí de la no-violència, sense defallir”, en un context en què, com apuntava Oliveres, “s’ha normalitzat la violència” i sovint resulta “més fàcil trobar la guerra”.
Entre els representats polítics, hi han assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, el Comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament, Khalid Ghali, així com també la família d’Arcadi Oliveres, amb la seva dona Janine Künzi, o el seu fill i codirector de l’AUDIR, Arnau Oliveres, la nova presidenta de Justícia i Pau, Dolors Fernández, el president sortint, Eudald Vendrell, i el director de l’entitat, Miquel Torres, que ha tancat l’acte animant els participants a cantar per la pau.
La consellera @lciuro i la directora @YvonneGriley assisteixen a l'acte interreligiós de la Setmana per la Pau - Arcadi Oliveres 2022 : "La Pau del Cor". Institucions i les principals confessions religioses de Catalunya refermaran el seu compromís per la pau.#SomJustíciaCat pic.twitter.com/DS9ZrSonG8
— Afers religiosos (@afersreligiosos) June 29, 2022
“La llibertat no es dona d’una vegada per totes, cal lluitar-hi constantment”
“De vegades sembla que les paraules que diem no poden canviar la situació, però mostren qui som, ens fan capaços de prendre la història de tot el país a les nostres pròpies mans”, han dit des de la comunitat ucraïnesa. En la seva intervenció han recordat que “la llibertat no es dona d’una vegada per totes, cal lluitar-hi constantment”, tal com demostra l’esclat d’una nova guerra a Europa. I han expressat agraïment pel suport rebut a Catalunya.
Un pensament que s’ha fos enmig de la lectura d’altres textos religiosos i d’entitats civils que treballen per la pau. Els han recitat representants de l’Església Cristiana Evangèlica de Gràcia, la Sinagoga Bet Shalom, budistes de tradició tibetana, l’Església Cristiana Siriana d’Antioquia, l’Església Evangèlica Protestant de Barcelona-Centre, Església Ortodoxa Romanesa, el Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, l’Església Anglicana de Barcelona, l’Església de Nostra Senyora del Perpetu Auxili d’Ucraïna, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, l’Església Evangèlica Baptista el Redemptor de Sabadell, de la Comunitat filipina de la Parròquia de Sant Agustí de Barcelona, l’Església Adventista del Setè Dia, de l’hinduisme-vaishnava, de la Fe Bahà’í i de Brhama Kumaris.
També s’han llegit textos dels maçons, l’Església de la Cienciologia, la Federació de Famílies per la Unificació i la Pau Mundial, i de Sukyo Mahikari, i de la Federació Catalana de Voluntariat Social, l’Institut Català Internacional per la Pau i la La Fede.cat.
Celebrat en el marc de la primera Setmana per la Pau, aquest ha estat l’esdeveniment de caràcter específicament religiós. L’ha coorganitzat Justícia i Pau amb la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, l’Ajuntament de Barcelona, la Xarxa Interreligiosa per la Pau (XIP) i l’Associació d’Amics de la UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), i ha comptat amb la col·laboració de Càritas Diocesana de Barcelona.