(Claret) La Llibreria Claret va acollir aquest dimecres la presentació del llibre Maria. Trenta-un santuaris del periodista gironí Àngel Rodríguez, una obra que mostra la devoció a Maria a través de les advocacions que es veneren arreu de les diòcesis amb seu a Catalunya. L’acte va comptar amb les intervencions del missioner claretià Anton M. Vilarrubias, el director de Catalunya Cristiana, Jaume Aymar i l’autor de l’obra, Àngel Rodríguez.
El director de Catalunya Cristiana, Jaume Aymar, es va referir al llibre com «una guia encarnada profundament en el territori marià» i va posar en valor la popularitat que recull l’obra, que va assegurar que «convergeix molt amb l’esperit del papa Francesc, un teòleg del poble». Un llibre que Aymar descriu com un «excel·lent servei a l’Església i a la societat perquè l’autor sap tractar els temes de manera que generin interès tant al públic creient com no creient». En aquest sentit, Aymar va subratllar que des de fa uns anys s’ha detectat un creixement de la cultura popular que ha anat acompanyat d’un creixement de la religiositat popular, a partir d’on s’han recuperat moltes manifestacions de popularitat.
Per la seva banda, Anton M. Vilarrubias –autor del pròleg del llibre- va fer una reflexió teològica sobre la iconografia de la Mare de Déu, des del preromànic fins l’actualitat. Una iconografia que ha evolucionat –va assegurar- des de «l’autèntica pedagogia religiosa teològica» del romànic, passant per la concreció pròpia de la iconografia gòtica, el gran vestuari del barroc i el romanticisme, on va subratllar que tot i haver-se produït un allunyament de la teologia romànica, «l’esperit popular continua essent el mateix». Vilarrubias va destacar que «hi ha hagut una renovació en la devoció mariana» i va posar èmfasi en que «des del Concili Vaticà II s’ha produït un enriquiment extraordinari no només en la litúrgia de les festes marianes sinó també en els estudis bíblics per a entendre en profunditat el paper de Maria en la història de la salvació». En aquest sentit, va assegurar que «Maria és la mare de la nostra vida espiritual i ens mostra la manera com nosaltres, limitats per l’espai i el temps, hem d’assumir i realitzar l’amor de Jesucrist».
L’autor del llibre, Àngel Rodríguez, va destacar que l’obra ha estat creada per ser llegida durant el mes de Maig, el mes de Maria, i va convidar als lectors a llegir un capítol cada dia, que equival a un santuari. L’autor va explicar que «la Mare de Déu s’incardina tant en llocs paradisíacs, com al santuari de Fontcalda de Gandesa; com en alta muntanya, al santuari de la Mare de Déu del Mont; en pobles petits, com Meritxell; en ciutats, com la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona i també a Marina. L’autor va recordar també que «les llegendes intenten buscar fonaments a la història» i va destacar la importància de la «inculturalització de la Mare de Déu als llocs on es venera».
Maria. Trenta-un santuaris fa un recorregut per trenta-un santuaris d’arreu de la geografia catalana, sota la premissa que siguin llocs de prestigi en quant a història i devoció, i que representin les deu diòcesis presents a Catalunya. Fitxa a fitxa, l’autor fa un recorregut pels santuaris i relata curiositats, anècdotes, dades històries, tradicions populars i goigs. El volum també recull un llistat de 200 santuaris marians d’arreu del país.
Àngel Rodríguez Vilagran (Salt, 1966) és doctor en Periodisme i Ciències de la Comunicació i llicenciat en Ciències Religioses. Els seus àmbits d’investigació són el periodisme local, la comunicació religiosa, l’etnografia i les tradicions populars. L’any 2010 va rebre el premi Recull de periodisme, és membre del grup de recerca «Comunicació Social i Institucional» de la Universitat de Girona i des de l’any 1991 treballa a la delegació de Mitjans de Comunicació Social del Bisbat de Girona.