Vés al contingut

(URC) El president de la Unió de Religiosos de Catalunya Fra Eduard Rey, ha conduït el recés quaresmal de la Seu d’Urgell, retransmès durant tres dies en línia i enregistrat des del convent dels caputxins de Pompeia. En total el frare caputxí desenvolupa una reflexió a partir de tres temes entrellaçats que actuen de fil conductor: d’Esclaus a Lliures, de Lliures a hereus, d’Hereus a servidors.

Tres sessions per al camí cristià

Les tres sessions es troben publicades al YouTube de la diòcesi urgellenca. Cada una de les sessions comença amb una pregària inicial i, tot seguit, el caputxí inicia la reflexió. La reflexió gira entorn sentit de com el fill de Déu ha vingut a servir i donar la vida en rescat de tots els homes i dones. Un exemple de l’actitud que han de dur els cristians com a servents de Déu i dels germans, donant-se amb generositat i posant al davant les necessitats del germà.

Tal com exposa el bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, l’objectiu d’aquest recès telemàtic és que, “aquest temps de Quaresma obrir una perspectiva en el nostre camí cristià, de reflexió, de renovació, de major dedicació a l’oració i recerca de l’amor de Déu i resposta a aquest amor”.

D’esclaus a Lliures

Amb el relat de l’alliberament dels hebreus a través del Mar Roig, fra Eduard Rey recorda com Déu sent el clam del seu poble i l’allibera d’Egipte. Una escena que es recorda en la Pasqua jueva que va celebrar Jesús la nit en que ell ofereix el seu cos i la seva sang als deixebles. Tal com exposa el caputxí, “tot recull un sentit”. Així, destaca com Déu es fixa en tot allò que ens fa esclaus: la llei, el pecat, les adiccions d’avui en dia i, sobretot, la por. “Superant aquests temors ens fem lliures”, exposa. Concretament, el clar exemple és com “la mort serà vençuda passant per ella, perquè Jesús ha inaugurat el camí per a nosaltres, travessant-la igual que els israelites van obrir un camí a través del Mar Roig cap a la llibertat. Una mort doncs, que ens fa lliures.

De lliures a fills o hereus de Déu

En aquesta segona reflexió, el president de l’URC parteix de la imatge pròpia de la Quaresma: pas d’Israel pel desert i del propi Jesús pel desert. Abans d’adquirir la terra promesa el poble haurà d’aprendre a conviure amb Déu i entre ells. És a dir, aprendre a superar les temptacions, per identificarse com a poble de Déu amb una mateixa missió amb Ell. El missatge que el frare caputxí transmet partint de l’Evangeli, és que “s’aprèn a ser fill de Déu estan al costat del Pare i seguint les passes de Jesús”.

D’hereus a servidors

En tercer lloc, finalment, s’arriba a la clau de tot sent servidors. Servidors com quan Jesús va rentar els peus als deixebles, un gest que exemplifica la humilitat i servei que Déu demana als homes i dones. El caputxí recorda com “per a Jesús ser servidor no és abdicar de la pròpia personalitat, sinó tenir clar que és el bé i actuar amb conseqüència”. “Jesús ens convida a servir perquè així actua Déu i entenem que la llibertat i l’herència no ens ha estat donada per gastar-la com ens doni la gana si no per compartirla”, exposa.

En conclusió, el president de l’URC exposa que “deixem enrere allò que ens fa esclaus perquè ens sentim lliures per ser fills i hereus de Déu i un cop ens hi sentim podem compartir amb ell la seva manera de ser servidor de la humanitat dels que ens envolten”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.