Vés al contingut

(Laura Mor –CR) Quin paper juguen avui la raó i l'emoció? Com influeixen el coneixement, la psicologia, l'economia, la política, la religió i l'espiritualitat? La raó ha perdut capacitat mediadora? Fa temps que aquestes qüestions apareixen de forma recurrent a les reunions quinzenals del patronat de la Fundació Joan Maragall. D'aquí neix el simposi internacional que convoquen la propera setmana al Palau Macaya de Barcelona.

Amb el títol Raó i emoció: societat, política i religió tindrà lloc el proper dijous 13 i divendres 14. És la segona edició del simposi internacional que la Fundació Joan Maragall convoca junt amb l’Obra Social La Caixa i amb la col·laboració de MIIC-Pax Romana. L'entrada és lliure però cal inscripció prèvia.

La capacitat mediadora de la raó



“Volem parlar de com la raó ha perdut la capacitat mediadora entre les emocions i el coneixement”, explica Guillem Jové, gerent de l'entitat. La convocatòria situa les “tensions entre globalització i identitat, entre seguretat i llibertat, entre justícia i desigualtat” en un context que minimitza la “veritat racional objectiva” i encoratja “les passions emocionals”. El simposi dedicarà espais a veure com les interaccions entre raó i emocions condicionen l'acció política i les decisions econòmiques; però també a analitzar com afecten l'experiència religiosa.

“Des de la Fundació Joan Maragall defensem que es pot arribar a la fe a través de la raó”. És el model de l'humanisme cristià que sempre ha inspirat la Fundació, recorda Jové. Des de l'entitat assenyalen l'interès creixent per les religions orientals i per altres confessions en un context que prioritza les emocions. I es pregunten si la interioritat mal entesa pot portar a l'egoisme del propi benestar. “Si en alguna cosa es diferencia el cristianisme de la resta de religions és en el compromís i en la comunitat”, subratlla.

Per una dialèctica que doni fruit

El filòsof Jaume Angelats i el físic i poeta David Jou són els coordinadors del simposi internacional. El programa proposa quatre taules rodones per analitzar com interactuen la raó i les emocions en diferents àmbits. L'informàtic i matemàtic Simon Colton (Londres), el psiquiatre i psicòleg Adolf Tobeña i el mateix David Jou en parlaran des de la ciència i el coneixement.

El filòsof i teòleg Paulo Duarte (Oporto), la psicòloga especialitzada en tercer sector M. Àngels Guiteras i el professor d'història i filosofia Jordi Feixas posaran el focus en la psicologia i l'ensenyament. La filòsofa Elettra Stimilli (Roma), la filòsofa i política Marina Subirats i el filòsof i periodista Josep Ramoneda analitzaran l'àmbit de la vida col·lectiva, la política i l'economia.

I, finalment, el teòleg i psicòleg Carmine Di Sante (Roma), la religiosa filipense i mestra zen Berta Meneses i l'escolapi i biòleg Ramon M. Nogués reflexionaran sobre l'experiència religiosa i espiritual.

El treball endegat a les taules rodones continuarà entre els mesos de gener i abril amb uns tallers específics a porta tancada. Els participants miraran de respondre als interrogants sorgits durant el simposi. I el 6 de maig a la tarda es clourà la reflexió amb una jornada final oberta el públic. S'hi exposaran conclusions i també propostes per fer que la relació entre raó i emocions contribueixi a la millora de la vida col·lectiva.

Motor de reflexió

La Fundació Joan Maragall convoca cada any un espai intensiu de reflexió. En anys alterns, el simposi internacional en col·laboració amb el Palau Macaya i el Congrés Qüestions de Vida Cristiana, junt amb l'Abadia de Montserrat. Així, el 2015 va tenir lloc a Montserrat el primer congrés amb el lema Retrobar l'ànima d'Europa; el 2016 van dedicar el simposi internacional a la reflexió sobre Estat i religions; i el 2017 el segon congrés es va centrar en la figura dels intel·lectuals catòlics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.