(Claretians) La sala d’actes de Càritas Diocesana de Lleida ha acollit aquest dilluns una nova presentació del llibre Persones i treball de Rafael Allepuz. El llibre, que permet conèixer amb profunditat quina és la situació actual del treball a Catalunya i quins són els reptes de futur per garantir un treball digne per tothom, forma part d’una col·lecció publicada conjuntament per l’Editorial Claret i Justícia i Pau. L’objectiu de la col·lecció és reflexionar sobre l’economia actual i el seu impacte en la societat des de la mirada de l’Evangeli i de la doctrina social de l’Església. L’acte ha començat amb una breu presentació per part d’Eduard Ibáñez, coordinador de la col·lecció.
El llibre Persones i treball proposa una reflexió sobre el treball, un actor fonamental de la societat. Un tema que ocupa atenció en el pensament social cristià, que hi veu no només una qüestió d’utilitat o de productivitat, sinó un element central en el desenvolupament de la persona humana. En la seva primera intervenció, Rafael Allepuz ha matisat que, malgrat que el llibre se centri en el treball remunerat, cal tenir en compte també que “el treball de cures i el voluntariat també formarien part d’aquesta equació”.
Joan Rosinach, responsable de Comunicació de Càritas Diocesana de Lleida, ha conduït l’acte i ha plantejat preguntes relacionades amb el tema del treball. L’autor del llibre, la professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Lleida Ana Romero i el membre d’Acció Catòlica de Lleida Josep Anton Belchi han estat els encarregats de respondre a aquestes preguntes. Al llarg del diàleg s’han fet reflexions al voltant de la situació en què l’oxímoron entre treball i pobresa s’ha fet realitat i com s’ha arribat a aquest fenomen. També s’han tractat les propostes d’actuació que fa la Doctrina Social de l’Església per millorar el món del treball.
El paper de la Doctrina Social de l’Església
L’autor ha explicat que l’Església i la seva doctrina social han estat sempre atentes a l’evolució de les persones que treballen i a les condicions en què ho fan. De fet, els documents i les declaracions que responen a aquest interès són diferents. En el llibre, Allepuz se centra, principalment, en el contingut de l’encíclica Laborem Exercens de l’any 1981 i en el Compendi de la Doctrina Social de l’Església del 2005. L’autor ha explicat que, en consonància amb la doctrina social de l’Església, es posa al treballador al centre. “Quan es parla de dignitat no sols es parla de dignitat en el treball, sinó de la dignificació de la persona que treballa”, ha assegurat.
Llibre divulgatiu i que interpel·la al lector
Ana Romero ha subratllat que es tracta “d’un llibre de divulgació que, per mitjà d’un llenguatge planer i una investigació rigorosa, interpel·la als lectors”. A més, ha afegit que “els cristians sempre ho són, també quan entren a les empreses i, per tant, porten sempre amb ells aquests valors”. Per la seva part, Josep Anton Belchi, ha alertat que “els alts nivells d’atur al país, la societat no se’ls pot permetre”. Així mateix, ha posat de manifest la necessitat d’una evolució al món del treball: “Fa 40 anys que es va aconseguir treballar 8 hores diàries i, malgrat l’evolució de les rutines de treball, no hi ha hagut avenços significatius en aquest àmbit”. El comunicador Joan Rosinach ha conclòs l’acte amb la mirada posada a futures generacions: “Hem passat de treballar per viure a treballar per sobreviure, i això no ens ho podem permetre”.