Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Marc, Lluc, Mateu i Joan ja tenen rostre, alçada i data de col·locació a la Basílica de la Sagrada Família. Serà a mitjans de l'any 2021 quan les torres dels Evangelistes i la torre de Jesucrist estiguin completament acabades, però al primer trimestre de l'any vinent, 2020, les torres ja arribaran al peu, a 112,5 metres d'altura. Un peu amb uns terminals i unes escultures que aquest dijous s'han presentat a la premsa i que els visitants que vulguin podran veure a l'interior del temple exposades durant les jornades de Portes Obertes.

Gaudí va dedicar quatre de les sis torres centrals del temple als Evangelistes que representen la paraula de Jesús. Aquestes quatre torres Gaudí les va coronar amb uns terminals en què va proposar incloure les lloances Amen i Al·leluia i una escultura amb el llibre i les figures alades amb què la iconografia cristiana representa els Evangelistes.

Unes torres que, segons Esteve Camps, president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, "ja han superat el llindar dels cent metres". Camps també ha expressat la seva satisfacció per comptar per fi amb la llicència d'obres corresponent, després d'arribar a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona. Camps ha afirmat que ara toca seguir dialogant per dur a terme el projecte de la façana de la Glòria i la sortida al carrer Mallorca. Passades les Festes de la Mercè començaran les reunions.

Les escultures dels evangelistes són obra de l'artista i escultor Xavier Medina-Campeny. Mateu és un home perquè els seus textos subratllen la genealogia de Jesús i, per tant, la seva naturalesa humana; en tenir ales, però, també pot interpretar-se com un àngel. Marc està simbolitzat per un lleó en referència a la força, el coratge i la reialesa de Jesús. Lluc és un bou, animal tranquil, mans i humil, en record del sacrifici que Jesús va fer per la humanitat, i Joan és una àguila, que contempla el món des de les altures, ja que els seus textos són els més teològics dels quatre Evangelistes.

Les escultures són alades, tal com va indicar Gaudí, i això conferirà a la composició, afirma Jordi Faulí, arquitecte director de les obres de la Sagrada Família, "la il·lusió de ser una corona a mode d'aurèola de la torre de Jesucrist".

Aquests quatre Evangelistes que coronaran les torres se sustenten sobre uns icosaedres, un políedre de vint cares, que comptarà en el seu interior amb un focus que il·luminarà la creu del cimbori central, de la Torre de Jesucrist. Cada políedre a la vegada se sustenta sobre el peu del terminal d'estructura hiperboloide.

Els materials emprats per a la construcció d'aquests terminals seran la pedra tesada, el formigó armat i el marbre. Per als revestiments s'utilitzaran, entre d'altres, ceràmica, maons, vidre venecià i pedra volcànica. Les escultures estaran fetes de marbre blanc de Thassos i les ales de formigó blanc.

El tetramorf, nom amb que es coneix la representació dels quatre Evangelistes, s'ha encarregat a l'artista i escultor barceloní Xavier Medina-Campeny. La trajectòria artística de Campeny està plena de figures humanes i també d'animals. D'ell són les obres homenatge a Salvador Dalí a Figueres, el de Martin Luther King a Atlanta, o el popular bust del toro de fusta que se situava al restaurant Bulli de Ferran Adrià. "Les escultures dels Evangelistes es col·locaran mirant una mica cap avall, mirant cap al poble, i les ales tibades enrere per compensar el pes", ha reconegut l'escultor.

Campeny que no ha fet mai obra religiosa ha expressat que aquesta feina, que va començar ara fa tres anys, "absorbeix molt", però que ha estat "molt gratificant" i "s'ho ha passat molt bé". I és que Campeny, barceloní d'origen, encara recorda com de petit havia sortit amb la guardiola a demanar donatius per al temple de Gaudí. Per apropar-se al transfons simbòlic de les figures, l'artista fins i tot es va trobar amb mossèn Rovira Belloso, teòleg de referència a Catalunya que va morir el juny del 2018.

Ara que la seva obra formarà part de l'skyline de Barcelona, Campeny explica amb orgull que ha treballat "amb una gran harmonia amb els arquitectes del temple". Han creat una unió "orgànica i geomètrica miraculosa".

Amb motiu de les jornades de Portes Obertes la Sagrada Família ha anunciat la publicació d'un diari especial en el qual s'explica el moment actual del projecte, centrat a desvetllar la finalització de les torres centrals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.