(Ramon Bassas –CR) “El lema de l’Apostolat del Mar és: ‘La teva llar lluny de la llar’ i expressa perfectament el nostre objectiu: donar suport a la gent de mar” —em diu així de clar en Ricard Rodríguez-Martos, un diaca permanent que és al capdavant de l’Apostolat del Mar de Barcelona des de l’any 1983. “Quan em preparava per a ser ordenat de diaca, el cardenal Jubany, aleshores arquebisbe de Barcelona, em va dir: ‘Tu, capità de la marina mercant i ara diaca, t’encarregaràs de l’Apostolat del Mar. I fins ara”.
La vida de Ricard Martínez-Martos, un home amb barba de llegenda, segur que donaria per una novel·la d’aventures. Sí, com deia el cardenal Jubany, és capità de la marina mercant. “Vaig navegar uns anys i després vaig ser professor a la facultat de nàutica de la Universitat Politècnica de Catalunya, d’on em vaig jubilar”, m’informa. Es va doctorar el 1995 i ha escrit uns quants llibres relacionats amb la seva feina.
—I què és l'Apostolat del Mar? —pregunto.
—L’Apostolat del Mar “Stella Maris” va néixer a nivell internacional al port de Glasgow l’any 1920 i som a Barcelona el 1927. Neix de diverses iniciatives de catòlics en diferents ports, davant les necessitats de la gent de mar— respon el capità. —N’hi ha a uns 250 ports arreu del món, que depenen de l‘església local, en aquest cas de l’Arquebisbat de Barcelona.
M’explica que, fonamentalment, fan visites als vaixells que atraquen al port per posar-se a disposició dels seus tripulants i oferir l‘acolliment als centres propis. “A Barcelona disposem també d’una residència amb 32 places i una oficina d’atenció als tripulants dels vaixells de creuer”, afegeix. També estan pendents, d’un temps ençà, de les xarxes socials com a un dels mitjans de comunicació amb les tripulacions.
És dels serveis religiosos que no tanquen per vacances, de tants i tants, una mostra dels quals mostrem, entre d’altres coses, en aquest “Obert per vacances” de Catalunya Religió. “La nostra residència, que també ha vist reduïda la demanda, ofereix serveis reduïts, però les vistes als vaixells es mantenen i també el servei de minibus i de facilitació de comunicació amb les famílies”, explica Martínez-Martos. Amb la pandèmia, però, han hagut de reduir alguns serveis. “Sí, l’oficina d’atenció als tripulants dels vaixells de creuer no pot funcionar amb normalitat encara, si no, també estaria en marxa durant l’agost.”
La covid-19 també ha fet canviar alguns hàbits. “Ara, les visites als vaixells s’han de fer sobre coberta, sense entrar a la cambra i a molts tripulants, el seus capitans no els deixen baixar a terra per por a contagis, així com els tripulants dels vaixells de creuer”, segueix. Ara per ara, el repte de l’Apostolat és el de tornar a la normalitat en tot el que fa referència a les visites als vaixells. “També volem tornar a posar en marxa l’oficina d’assistència als tripulants dels vaixells de creuer, poder tornar a celebrar algunes misses a bord dels vaixells i recuperar el nivell habitual d’ocupació a la nostra residència”, diu amb ganes.
—Però vostè no para. Que farà vacances?
—Jo personalment, sí —respon, —però el meu mòbil està sempre connectat i davant de qualsevol requeriment; si no ho puc fer jo, m’encarrego de coordinar-ho, però tothom que ho demani, serà atès.
Tinc curiositat per saber què demanaria a nosaltres, els que no som de l’Apostolat i es ho mirem de lluny. “D’entrada, quan mireu el port i veieu que hi ha vaixells, penseu que dins hi ha uns tripulants que passen mesos fora de casa i que, com a persones, tenen necessitats”.
M’explica que tenen un equip de voluntaris, però que en necessiten més. I aquí ve l’anunci: “si algun lector disposa de temps lliure i pensa que li podria agradar ser voluntari, que es posi en contacte amb mi per correu electrònic (stellamaris@stellamarisbarcelona.org) i si vol, abans, que visiti la nostra web i se’n faci una idea”. Una bona aventura, ja us ho deia.
—Vostè és diaca, Ricard. Quin paper hi juga la fe, en tot això —que faig.
—Fonamental. És el meu ministeri pastoral com a diaca —que diu.