Vés al contingut
Galeria d'imatges

(ESADE) Diversos gurus i experts en lideratge i espiritualitat han coincidit en el primer Congrés Internacional sobre Espiritualitat i Creativitat en el Management celebrat a ESADE, en què hem de traslladar l'espiritualitat a les organitzacions i escoles per fomentar la creativitat i la "humanització".

En educació i a les escoles, per exemple, "no n'hi ha prou amb les mètriques i panells (encara que els necessitem), sinó que és l'equilibri amb la humanització i l'espiritualitat el més important", ha dit Richard Boyatzis, professor d'ESADE i expert en intel·ligència emocional que ha participat en la conferència al costat d'Anthony Jack, expert en neurociència i psicologia experimental. El mateix Boyatzis ha destacat que "els candidats a MBA moltes vegades es graduen amb menys intel·ligència social de la que han començat el curs i a ESADE això no és tan habitual per les competències i valors que ensenya la mateixa universitat".

Espiritualitat a les escoles

"La idea del congrés va començar, bàsicament, de la curiositat personal: volia esbrinar com la gent defineix espiritualitat, si l'espiritualitat es pot ensenyar i si hem de portar l'espiritualitat a les escoles de negoci", ha apuntat Simon Dolan, professor del Departament de Direcció de Persones i Organització d'ESADE.

"A través de les escoles de negocis, el management ha de desenvolupar una doble contribució. No ens hem de concentrar exclusivament en ajudar els directius a desenvolupar-se com a professionals ", explica la directora general d'ESADE, Eugènia Bieto. "Al centrar-nos en l'espiritualitat, proporcionem a les organitzacions persones lliures i ajudem els directius a entendre que el seu propòsit els transcendeix", afegeix.

En el mateix sentit, Chris Lowney, un jesuïta que més tard es va convertir en un alt executiu de JP Morgan, una de les empreses de consultoria, destaca que "el lideratge és summament espiritual". "Les qualitats dels grans líders són qualitats espirituals, incloent la llibertat interna per decidir", explica.

Creativitat i productivitat

L'expert en lideratge i valors Richard Barrett ha posat èmfasi durant el congrés que "la creativitat apareix quan ens comprometem amb l'expressió de la nostra pròpia essència" i ha destacat la "diferència entre crear des l'ego i des de l'ànima". "L'ego no és el que ets, sinó l'antifaç que ens posem per aconseguir el que necessitem, l'ànima és el que realment ets, no mor i no té necessitats".

Jack i Boyatzis, per la seva banda, han apuntat que "veiem els humans d'una manera molt reduccionista" i destaquen que molts científics han estat religiosos. "La productivitat és un resultat del lideratge ressonant en un lloc de dissonant, d'activar les neurones mirall (les emocions són contagioses) i el positivisme i acostament".

El congrés ha respost a qüestions com: Com es mesura l'espiritualitat? Les persones espirituals proveeixen un millor lideratge? Són més creatives les persones espirituals? I ha comptat també amb la presència de Peter Senge, acadèmic de referència del MIT Sloan School of Management o Naomi Tutu, filla del pacifista africà Desmond, entre d'altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.