(GIEC) Dimecres dia 14 de febrer, Dimecres de Cendra, va començar el temps de Quaresma, un temps de conversió, de pregària, dejuni i almoina, un moment de gràcia i renovació de la vida cristiana que ens prepara per celebrar la solemnitat de la Pasqua, un temps al qual el Sant Pare Francesc dedica un missatge, aquest any amb el títol “El mal s’escamparà tant, que l’amor de molts es refredarà” (Mt 24,12), en què demana discernir i examinar dins el cor les mentides dels falsos profetes, ens convida a preguntar-nos com es refreda en nosaltres la caritat i quins són els senyals que ens indiquen que l’amor corre el risc d’apagar-se en nosaltres i convida especialment els membres de l’Església a emprendre amb zel el camí de la Quaresma, sostinguts per l’almoina, el dejuni i la pregària.
Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar d’aquest esdeveniment, així com de la Jornada Mundial del Malalt i de l’Aplec de l’Esperit, la trobada interdiocesana de joves que tindrà lloc a Tortosa els dies 19 i 20 de maig.
Set de les cartes dominicals parlen del temps de Quaresma (altres bisbes ja n’havien parlat amb anterioritat). L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, diu que “hi ha dos temps actius d’espera al llarg de l’any litúrgic: l’Advent, que és espera del naixement de Jesucrist, i la Quaresma, que és preparació de la Setmana Santa en la qual es commemora la seva mort i resurrecció”, que el Déu cristià és “el Déu de les sorpreses” i que la Quaresma ens endinsa en “aquest misteri d’amor, en aquesta paradoxa que el fort es faci feble i el totpoderós es posi en mans de la humanitat per salvar-la”. Finalment, citant el missatge del papa Francesc per a la Quaresma, ens alerta que “el risc que tenim és el refredament de la caritat” i ens convida a “estar alerta perquè no ens refredem en l’amor”. Per això, conclou l’arquebisbe, “la Quaresma ens ofereix tres remeis: la pregària, l’almoina i el dejuni” i “sobre aquest trípode es mantindrà ferma la nostra caritat”.
El cardenal Joan Josep Omella, afirma que “la Quaresma és un bon temps per revisar la nostra vida interior”, que “tornar a deixar que Déu ocupi el centre de la nostra vida i poder fer experiència de com això ens ajuda a recuperar el to vital, és la nostra gran conversió, el gran canvi d’orientació en la nostra vida” i que “el recés espiritual provoca aquest canvi de lloc i de ritme, aquest deixar temps per escoltar el nostre interior, aquest posar-nos en contacte amb la Paraula de Déu, aquest obrir-nos a l’acompanyament espiritual que fa possible que ens adonem de com estem realment, del que ens ajuda i de què hauríem de dejunar per recuperar el to vital interior”. Finalment, el cardenal ofereix un possible dejuni per al temps de Quaresma d’enguany i desitja a tothom una molt bona Quaresma.
L’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, recorda que “aquests diumenges que avui encetem i durant quaranta dies, tots els cristians som invitats a viure el temps de “tornar al Senyor” amb tot el cor i amb tota la vida” i que en aquesta Quaresma, “el Papa ens demana que no es refredi el nostre amor”; així mateix, ens convida a sentir “la urgència d’estimar amb obres i de veritat”, a viure aquesta Quaresma “com un camí de fe i d’amor, cap a la configuració pasqual amb Jesús” i a no deixar de recórrer al que ha ajudat tantes generacions de cristians abans que nosaltres: “la meditació de la Paraula de Déu, la pregària amb el Via-crucis, la contemplació de la Creu del Senyor, la penitència i el dejuni que tempera els nostres vicis i el nostre egoisme, i sobretot practicar la caritat i l’almoina que ens obre al pròxim, a les seves necessitats i aporta realisme a la nostra conversió”.
El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, afirma que “els primers passos en el camí de la Quaresma estan determinats per la crida que ens arriba des del desert, dient-nos “Veniu aquí, feu el camí de la llibertat””, que aquesta crida “es dirigeix, no només a cadascun de nosaltres, sinó també a l'Església com a Poble de Déu que camina” i en un doble sentit: en el sentit que creem una atmosfera, un ambient, de desert (el silenci, la solitud, la consciència de precarietat, l'esforç, l'oració, etc.)” i en el sentit que “reconeguem sincerament i humilment el desert real, en el qual estem immersos”. En tots dos sentits –continua el bisbe Cortés- “el que Déu vol és que “visquem” espiritualment, és a dir, realment, en desert. En ell trobarem la veritat”. El bisbe de Sant Feliu de Llobregat conclou el seu escrit dient que “la Paraula de Déu, la història i potser el mateix Esperit Sant, ens porta al desert perquè vegem més clar, que hem de purificar-nos i esdevenir veritablement lliures”.
El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, explica que el camí quaresmal és “una peregrinació interior cap a Déu en la que Ell mateix ens acompanya a través del desert de la nostra pobresa i petitesa, i ens sosté en l’esperança d’arribar a la Pasqua i d’arribar un dia a la Pasqua eterna de la Jerusalem celestial”, que la Quaresma “ens ajuda a mantenir el sentit de la vida com un pelegrinatge, perquè en definitiva la vida humana és com un camí que va del naixement a la mort” i que l’ésser humà “entén i viu el seu desplaçament com una recerca, com un camí cap a una meta concreta, com una experiència que el reafirma en la realitat de la seva pròpia existència” i és “un homo viator, un ésser a qui la seva condició de caminant, de pelegrí vers un destí superior, és la que millor el defineix”. Amb aquestes reflexions el bisbe de Terrassa ens convida a “caminar durant aquesta Quaresma”.
El bisbe de Vic, Romà Casanova, diu que “iniciar el temps de Quaresma és posar en els nostres cors l’esperança que el bé és més fort que el mal, que la vida venç la mort, que l’amor és més fort que l’odi” i que la veritable Quaresma que el Senyor espera de nosaltres és que ens convertim a l’Amor, “a viure més i més l’amor a Déu i als germans, els qui tenim al nostre costat i als qui són lluny, oberts sempre als qui més pateixen de cos o d’esperit”. I d’acord amb el missatge quaresmal del Sant Pare, el bisbe de Vic ens recorda que som “convidats a mirar el nostre cor per descobrir si l’amor s’hi va refredant” i que “la Quaresma ens ofereix a més el dolç remei de la pregària, l’almoina i el dejuni”, remei –conclou el bisbe Casanova- “per a més estimar”.
El bisbe de Girona, Francesc Pardo, diu que “cal viure la quaresma perquè volem viure la Pasqua” i que “aquest diumenge se’ns convida a ser conscients de la temptació i de la necessitat de conversió”. Afegeix que “en aquest temps quaresmal l’Esperit ens empeny a nosaltres, cristians, a una actitud de recés interior, de «desert», de conversió” i que “és precisament en aquest temps de recés quan pot aparèixer la temptació”. I concreta “tres temptacions per a nosaltres avui, perquè amenacen la nostra vida, i que durant aquests dies podem afrontar”: “La deixadesa de la vida cristiana”, “la temptació de la comoditat i de la vida fàcil” i “la temptació del cansament”.
El bisbe de Tortosa, Enric Benavent, recorda que “el passat dia 11 de febrer es va celebrar en tota l'Església la jornada mundial del malalt” i que a la diòcesi de Tortosa “se celebrarà l'Eucaristia amb malalts en la Catedral, preparada per l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, aquest diumenge 18 de febrer”. També diu que el papa Francesc, en el missatge d'aquest any, “recorda la llarga història de servei als malalts que s'ha viscut en l'Església com un motiu d'alegria per a la comunitat cristiana” i “ens convida també a contemplar a la Mare del Senyor sofrint al peu de la Creu, i a veure com el sofriment de Maria no la tanca en ella mateixa”. Finalment, el bisbe de Tortosa afirma que “en l'acompanyament pastoral als malalts no solament ens hem de preguntar què fem. També ens hem de plantejar com ho fem” i especifica que “el Papa ens dóna una indicació valuosa en el seu missatge: amb el mateix amor de Crist i de Maria”.
El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, afirma que “una de les principals línies d’actuació de l’Església és transmetre la fe rebuda; donar a conèixer la persona, el missatge i l’obra de Jesús de Natzaret i evangelitzar” i que “els últims anys s’ha insistit molt en la gran preocupació de transmetre la fe als nens, adolescents i joves”. Li sembla “molt necessari i lloable l’intent de no renunciar mai a convocar als joves a participar en un itinerari de fe” i li sembla important “demanar la col·laboració de tots per renovar i ajudar en aquesta participació”. Tot això ens ho diu per anunciar un esdeveniment juvenil molt important: “la celebració de l’APLEC DE L’ESPERIT a la ciutat de Tortosa en la Solemnitat de Pentecosta (19 i 20 de maig)”. I a més de l’anunci vol “convidar molt especialment a tots als joves a participar; a totes les famílies i comunitats cristianes a afavorir l’assistència i a tots els diocesans a pregar perquè aquesta festa sigui una trobada eclesial alegre i profunda”.
El bisbe de Solsona, Xavier Novell, no farà cap escrit els tres propers diumenges. En el seu espai, el full diocesà de Solsona publicarà fragments del missatge del papa Francesc per a la Quaresma.
Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi.