(Claret) Per què la Mare de Déu de les claus de la catedral de Barcelona porta unes claus? On es venerava la santa sandàlia de la Mare de Déu? Aquestes i moltes altres son les tradicions que s’han pogut escoltar a la presentació del llibre 365 dies amb Maria editat per l’Editorial Claret realitzada dilluns 21 de desembre. La presentació s’ha pogut seguir per streaming i es pot recuperar a YouTube.
Hi han participat el Joan Bové, com a representant de l’Editorial Claret i l’Àngel Rodríguez, autor del llibre. Benet Galí, consiliari de la FRATER (Fraternitat Cristiana de Persones amb Discapacitat) i rector de les parròquies de Sant Narcís i de Sant Salvador de Girona, finalment, no hi ha pogut assistir.
Joan Bové ha explicat que el llibre vol oferir una aproximació a les diverses festes marianes que se celebren al llarg de l’any a Catalunya. Ha senyalat que “els nostres pobles i ciutats des de fa molts segles han mostrat una especial devoció a la Mare de Déu amb les seves diverses advocacions. Tenim moltes ermites, santuaris, esglésies marianes arreu de Catalunya. I això mostra la presencia de Maria a les nostres vides, d’ara i d’abans”. Ha subratllat la importància de Maria en aquest temps d’incerteses, de no poder-ho preveure tot... “Maria ens ensenya a viure els reptes actuals amb l’alegria immensa de sentir-nos fills de Déu”.
Àngel Rodríguez, també autor del llibre Maria. Trenta-un santuaris, ha explicat el procés de redacció del llibre. S’ha utilitzat un llenguatge popular on s’han subratllat les tradicions marianes d’arreu de Catalunya. El llibre inclou les advocacions de la Mare de Déu que es veneren a les diòcesis amb seu a Catalunya. Per tant, inclou una part de les comarques del nord de Castelló de la Plana i el Principat d’Andorra, així com alguns santuaris que tenen molta devoció a la Catalunya Nord.
A continuació, l’autor ha explicat que diverses localitats advoquen la Mare de Déu en temps de pandèmia, algunes de elles son Sabadell (Mare de Déu de la Salut), Lleida (Mare de Déu de l’Acadèmia)... El dia 28 de desembre és la festa de la Mare de Déu de Bellpuig de les Avellanes on, fins a la desamortització, es venerava la sandàlia de la Mare de Déu.
La presentació ha finalitzat amb la invitació a descobrir aquest nou llibre en format butxaca i, d’aquesta manera, conèixer les advocacions de la Mare de Déu d’arreu de Catalunya i Andorra.