Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) “Amb fermesa, sense dilacions”. Així s’ha compromès l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, a implementar el pla de xoc caritatiu que s’ha presentat aquest dimecres al vespre. El mes de maig es va constituir una comissió diocesana per analitzar els efectes de la Covid-19 entre els col·lectius més vulnerables i ara se n’han fan públiques les conclusions.

El document es titula ‘Impuls eclesial, transformació social’ i inclou fins a 29 propostes concretes per a posar en pràctica dins i fora l’Església. Entre d’altres, proposen crear xarxes de solidaritat per atendre la gent gran o malalta, promoure la conciliació familiar, formar la diòcesi en la cura del medi ambient i l’ús dels recursos de la Xarxa Ecoparròquia o destinar béns eclesials a l’ajuda de persones en situació d’exclusió.

També es plantegen patrocinar una taula de diàleg amb polítics per difondre el pensament social de l’Església, oferir més espais d’interiorització a la societat o, en el camp tecnològic, apostar per la tecnologia verda, promoure la reparació d’equips i exigir l’eliminació de l’obsolescència programada.

“Una urgent transformació social”

“L’Església viu en el món i res del que passi a germans i germanes no ens ha de passar inadvertit”, ha dit Joan Planellas durant la presentació del pla de xoc caritatiu. Un pla que es basa, segons l’arquebisbe, “en la solidaritat i l’acció social, la caritat i la pregària, l’ecologia i la justícia”.

La proposta arriba des de la consciència que “es necessita una urgent transformació social” i s’ha treballat en el marc de la doctrina social de l’Església. “Amb el convenciment que no ens salvarem sols, com diu el nostre papa Francesc, hem de preparar el terreny perquè ens puguem salvar junts”, ha defensat Planellas. I ha anunciat que el document serà una de les bases del pla pastoral que prepara l’arquebisbat per al trienni 2021-2023, i que s’implementarà amb estreta col·laboració amb el nou Secretariat per a l’Ecologia i la Justícia.

El vicari episcopal de la caritat, Lluís Simón, ha explicat el motiu de la creació de la comissió: “Aquesta crisi global està colpejant amb una intensitat màxima tantíssimes persones”. I ha parlat d’afectació en l’àmbit de la salut, l’economia, social i amb “la soledat i aïllament a la que s’estan veient abocades especialment les persones de risc”.

A disposició de tota la societat

Des de la comissió han buscat que la seva no fos només una “reflexió merament teòrica”, sinó que “impulsés accions concretes”. Han comptat amb representats l’àmbit sanitari, educatiu, social i caritatiu, i també dels mitjans de comunicació. Buscant propostes que “es dirigeixin cap a l’Església, però també a tota la societat”. “Posem aquest treball a disposició de tota la societat, conscients que el futur és comú”, ha dit Simón.

Com a metge especialista en Geriatria, Miquel Domènech ha constatat que “la pandèmia ha provocat estralls en el col·lectiu de les persones grans”. I ha demanat “fer un seriós replanteig com a societat de la manera com estem tractant les nostres persones grans i malaltes”.

El pla proposa també “reparar el mal que hem fet” en l’àmbit de la crisi ambiental i social, d’acord amb l’ecologia integral. Montserrat Manresa, Mestra de l’Escola Joan XXIII, ha assenyalat l’aposta “perquè s’apliqui una ètica ambiental que tingui com a referència les cartes del papa Francesc Laudato si’ i Fratelli tutti.”

Pel que fa a l’exclusió social i de cara a articular respostes a l’urgència social, Domènech ha apuntat la necessitat d’una “xarxa intraeclesial que eviti duplicitats d’esforços”. I també ha defensat la tecnologia per evitar l’aïllament de les persones i perquè les comunitats parroquials segueixin oferint esperança i acompanyament.

En l’àmbit de la fe i de la formació, Montserrat Manresa ha recollit la proposta que “l’INSAF lideri una formació global a l’abast de les persones que reflexioni sobre què significa avui ser creient”.

Una humanitat que es reformula

n el tancament de l’acte Planellas ha recordat que “la humanitat sencera s’està tornant a formular els objectius, les expectatives i els projectes”. I en aquest sentit ha defensat l’oportunitat de publicat i impulsar aquest nou pla. El document ‘Impuls eclesial i transformació social’ s’ha presentat en directe per Internet i s’ha editat dins de la col·lecció TAU de l’Arquebisbat de Tarragona.

La comissió de treball ha estat coordinada pel vicari episcopal de la caritat, Lluís Simón, i n’ha format part Miquel Domènech, president de l’Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes; Consol Ferrús, missionera claretiana de Reus; Salvador Grané, director de Càritas Diocesana de Tarragona; Montserrat Manresa, professora de l’Escola Joan XXIII de Tarragona; Miquel Marimon, diaca permanent, i Oscar Millan, director del Secretariat diocesà per a l’ecologia i la justícia social.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.