(Maristes) Des del dilluns 29 de gener que al Monestir de les Avellanes es pot tornar a veure, acabada de restaurar, la placa laudatòria de Jaume Caresmar, testimoni històric i artístic del s. XVIII. En aquell moment, el monestir va viure una etapa de Renaixença i es va convertir en un dels focus més destacats de la Il·lustració a Catalunya.
Jaume Caresmar va ser abat i canonge de l’Escola d’Història del Monestir en aquella època. Va ser una peça clau del moment, i la placa que ara s’acaba de restaurar fa referència a les tasques de recerca que es tiraven endavant aleshores. Com a membre de la comunitat premonstratesa de Bellpuig de les Avellanes, Jaume Caresmar va ser el responsable de transcriure i organitzar l’arxiu del monestir, va investigar i escriure la història de l’abadia, va estudiar els sepulcres dels comtes d’Urgell i les relíquies del Sant Cap i la Santa Sandàlia. Va impulsar també aspectes de caire administratiu del monestir, com el projecte de canalització de les aigües del monestir.
La placa acabada de restaurar és d’alabastre i data del 1802. És una obra artística amb valor històric, de les poques que es conserven al monestir, i ha rebut el reconeixement de bé cultural d’interès nacional.