(Arquebisbat de Tarragona) Càritas Diocesana de Tarragona ha presentat aquest dijous les actuacions realitzades en aquest temps de pandèmia i la seva memòria anual corresponent a l’acció social desenvolupada per les 81 Càritas presents a l’arxidiòcesi durant el 2019.
Càritas constata que la crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha agreujat l’exclusió social de moltes persones, fent-la crònica, tot i la millora de l’economia des del 2014. Segons la responsable de l’acció social de Càritas Diocesana de Tarragona, Elisabeth Rovira, les peticions d’ajuda a Càritas a Tarragona han augmentat en un 25% durant la pandèmia, sent més elevades a les poblacions costaneres. «A través dels 62 punts de Serveis de Distribució d’Aliments (SDA) s’ha atès a 3.935 famílies, suposant un increment d’un 49% respecte mesos anteriors, i en els menjadors socials i Cafè i Caliu s’han distribuït uns 361 àpats, en carmanyoles i bosses, a persones sense sostre i en situació d’exclusió social», ha explicat Rovira. Però aquestes no han estat les úniques actuacions. L’atenció a la gent gran, que ha augmentat en número i en freqüència; l’acompanyament virtual i presencial a joves i migrants i la inserció i la intermediació laboral han estat alguns dels altres àmbits d’actuació. Un treball ingent que han hagut d’afrontar amb gairebé la meitat de voluntaris habituals, uns 648, juntament als 40 professionals.
Des de Càritas Diocesana de Tarragona també s’ha informat de la creació d’un Fons diocesà Covid-19, de 110.000 euros, per fer front a les necessitats bàsiques de la post-pandèmia.
L’ajuda de Càritas Tarragona beneficia 15.650 persones durant el 2019
La coordinadora de l’acció social de Càritas Diocesana de Tarragona, Pilar Ribas, ha destacat algunes dades de la Memòria anual 2019. «Càritas va atendre directament 6.196 persones resultant beneficiades de la seva acció unes 15.650. Són xifres similars a les dels anys anteriors i ens mostra que la pobresa s’ha enquistat i que les seves conseqüències continuen afectant moltes famílies sense cap horitzó de millora», ha manifestat Ribas
Un 71% de les persones ateses són dones el que constata la feminització de la pobresa. Les famílies amb més risc de vulnerabilitat són les que tenen fills a càrrec (54% de les ateses). Càritas ha tornat a detectar un augment de les persones que arriben a casa nostra buscant noves oportunitats. Un 26% de les persones immigrades ateses a l’arxidiòcesi es troben en situació irregular (678 persones han rebut suport jurídic relacionat amb processos d’immigració) fet que dificulta el seu accés al mercat laboral i a tenir un habitatge digne.
Salvador Grané: «Hem de cobrir l’emergència però hem de mirar al futur»
Per la seva part, el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, ha explicat que al llarg d’aquests propers mesos hauran de continuar cobrint les necessitats més urgents, que no sempre són d’alimentació, però mirant al futur. Per aquest motiu ha volgut fer tres reclamacions en relació a l’habitatge, el treball i la immigració com a principals factors de l’exclusió social. Des de Càritas Diocesana es demana un sistema econòmic no excloent i que no malmeti la nostra Casa comuna, el planeta; el reclam d’una política d’habitatge seriosa i a la qual es destini inversió; modificar l’ordenament laboral per evitar les condicions que contribueixen a la precarietat i millors condicions per a les persones migrants que sovint els manquen drets per no disposar de l’empadronament.
Arquebisbe Joan: «L’esperit cristià està aquí, amb els descartats
L'arquebisbe, Joan Planellas, ha agraït, en el marc de la Setmana de la Caritat i de la solemnitat del Corpus, el treball indefallent que duu a terme Càritas, especialment en aquest temps de pandèmia. «Càritas ha donat i està donant una resposta adequada donada la realitat», ha dit.
L’arquebisbe Joan Planellas ha explicat que l’Església sempre ha unit l’Eucaristia amb la caritat, d’aquí que la festa del Cos i de la Sang de Crist sigui el dia de Càritas. «L’esperit cristià està aquí, amb els més febles i descartats de la societat, com diu el papa Francesc», ha apuntat.
Amb la intenció d’aglutinar tot aquest treball social que s’està fent a l’arxidiòcesi l’arquebisbe Joan ha volgut que una de les vicaries estigui dedicada exclusivament a la caritat. També ha aprofitat per fer una crida al voluntariat entre els més joves i al teixit empresarial perquè pugui cercar iniciatives que vetllin per l’ecologia i la justícia