BISBAT DE GIRONASota el lema 'La presència i la saviesa de les dones en les diferents cultures i tradicions espirituals', la responsable de comunicació de la Fundació Vedruna de Catalunya i col·laboradora de Catalunya Religió, Laura Mor, ha estat l’encarregada de presentar el Calendari interreligiós i interconviccional del 2023 elaborat per AUDIR. L'acte s'ha celebrat aquest dimecres 8 de febrer al Centre Cívic Barri Vell - Mercadal de Girona.
Laura Mor ha iniciat la seva intervenció destacant “la presència tenaç” de la dona en les diferents religions: “Hi som i hi participem malgrat la invisibilitat i els rols que se’ns han atribuït”. En aquest sentit, la periodista s'ha preguntat: “Podem limitar quin és el lloc de la dona?”. “Sovint parlem sobre el paper de la dona com si només hi tinguéssim un sol paper”, ha lamentat. Més endavant, ha manifestat que “sovint la mateixa dona s’ha cregut que era el límit d’ella mateixa”.
La periodista també ha ressaltat l'oportunitat del diàleg interreligiós per tal de millorar i fomentar la presència de les dones en les religions. Al mateix temps ha assenyalat el principi de la vida, l’ecosofia, la fraternitat i la interdependència com a punts en comú de les diferents tradicions espirituals. En aquesta línia, ha posat d’exemple la pràctica del silenci com a “experiència d’unitat” i alhora de recuperació del “vincle amb la Creació”.
D’altra banda, ha recomanat algunes publicacions recents, entre les quals l’informe biennal 2020-2021 de la Càtedra de llibertat religiosa i de consciència titulat El dret a la llibertat religiosa i de consciència a Catalunya. Seguidament, ha situat santa Clara i sant Francesc d’Assís com a “model de relació, d’amistat, que equipara homes i dones en la fe” i ha remarcat la personalitat de dues santes: Teresa de Jesús i Joaquima de Vedruna. Finalment, ha posat sobre la taula diferents reivindicacions de col·lectius feministes, especialment en el si de l’Església catòlica.
El calendari de paret de l'AUDIR recull les principals festes d’onze tradicions religioses diferents, així com les celebracions civils catalanes i internacionals més importants. Pretén ser una eina que ajudi a visualitzar i normalitzar la pluralitat religiosa del país i del planeta. A banda d’explicar breument totes les festes, el calendari explora cada any una temàtica concreta que és presentada, cada mes, des de la perspectiva d’una tradició diferent. En l’edició d’enguany, la dona és la protagonista, i així es pot veure en cadascun dels mesos de l’any.
L’acte s'ha iniciat amb una pregària d’una representant de la comunitat bahá'í i una salutació a càrrec del delegat per al Diàleg Interreligiós del bisbat de Girona, Jaume Angelats. La presentació de la ponent ha anat a càrrec d'una membre de l'equip de delegació, Mònica Thomas.
Al final ha tingut lloc una pregària d’una representant de la comunitat bahá'í, un record especial per les víctimes del terratrèmol de Turquia i Síria i un refrigeri ofert per la comunitat sikh.