(Glòria Barrete -CR) Són moltes les tradicions populars de casa nostra associades a Sant Francesc d'Assís. Sovint s'hi celebren aplecs i trobades en llocs on la petja del sant ha estat documentada, sovint a partir de rondalles, contes i alguns documents. A Barcelona, per exemple, la tradició de la història d'un corderet es recorda amb una placa retolada com a Placeta de Sant Francesc, a l'espai urbà que uneix el carrer de l'Aglà amb el d'Escudillers Blancs.
Sant Joan Despí també atesora una història del sant lligada amb un casalot de pagès, el Mas Codina, on es diu que es va allotjar el sant quan anava de pas. De manera similar, la tradició de Sant Celoni va lligada amb l'aparició misteriosa de vint-i-dos frares franciscans el dia de l'enterrament de l'amo de la casa Mas Pont que, en vida, havia tractat sant Francesc i s'havia compromès a estatjar-lo, sempre que calgués. Tot i això, la més coneguda de les tradicions franciscanes a Catalunya es localitza a la Plana de Vic, concretament a l'indret encara conegut de "Sant Francesc s'hi moria" immortalitzat per un poema de Verdaguer.
Aquestes tradicions i folklores queden buits sense un estudi acurat de la figura de Sant Francesc i el seu pensament. La família franciscana ho sap i per això fa vint-i-cinc anys que organitza les Jornades d'Estudis Franciscans, una trobada de reflexió que aplega totes els ordes franciscans i que enguany se celebra aquest divendres a la Facultat de Teologia de Catalunya.
"En tota la vida cristiana la formació és cabdal, sobretot la formació dels laics", afirma el caputxí Josep Manel Vallejo. "Si volem mantenir la nostra fe l'hem d'alimentar i l'hem de formar", recorda, ja que "el perill del franciscanisme és que quedi en coses populars, floretes i coses simpàtiques", com poden ser les tradicions. Vallejo remarca la necessitat "d'anar a fons" perquè el franciscanisme "és una espiritualitat molt seriosa", que necessita estudi.
Santa Teresa i Ramon Llull, temes de la Jornada
Amb aquesta voluntat formativa i divulgativa, la Jornada d'Estudis Franciscans d'avui centra la mirada en dos sants com santa Teresa i Ramon Llull. "Aquest curs celebrem el setè centenari de Ramon Llull i hem volgut afegir-nos a la celebració de l'esdeveniment", aprofitant que ja fa alguns anys que els caputxins organitzen xerrades i escriuen articles sobre el tema.
La figura de Teresa de Jesús serà analitzada des de la vessant de la influència de Pere d'Alcàntara, un franciscà que va marcar la santa. Altres anys les Jornades Franciscanes han tractat temes diversos "com l'art, la literatura, la mística". Però l'element important, explica Vallejo, és que és una trobada "que aplega tots els membres de la família franciscana per reflexionar, una trobada de tots els ordes".
I és que recuperar la petjada del franciscanisme més enllà del folklore i les tradicions populars és avui dia cada cop més necessari. Vallejo destaca algunes característiques pròpies del pensament del sant com "la fraternitat igualitària, l'existència de cristians iguals i corresponsables, la primacia de Déu, la contemplació, o l'esperit ecològic". Valors franciscans reconeguts que s'ajunten amb un altre de més desconegut com el de "la seva mansuetud". Aspectes de Jesús que Sant Francesc d'Assís va valorar molt.