Laura Mor –CR La família Paulina ha celebrat aquest dissabte el centenari de la seva fundació. En un acte a la Basílica de Santa Maria del Mar, s'ha recordat la figura de Sant Pau i s'hi han aplegat les Filles de Sant Pau i l'Apostolat Litúrgic d'aquesta família religiosa.
La branca femenina, que és l'única que avui té representació a Catalunya, es coneix sobretot per la llibreria que té a la ronda sant Pere de Barcelona, que distribueix llibres de l'Editorial Paulina, dedicada a la difusió de l'espiritualitat i catequesi, i San Pablo, que abasta tots els camps. De fet, la missió de la família paulina és la difusió de l'evangeli a través dels mitjans de comunicació socials, per tant, també a través de la premsa i de la producció editorial, amb pel·lícules i materials catequètics.
Antonietti Saveria és una de les quatre germanes que comparteixen comunitat al carrer Casp número 68 de Barcelona. D'origen italià, Saveria fa un diagnòstic global de la seva congregació: “El moviment té molta força al Brasil, a Colombia i a Perú, on hi ha comunitats que empenyen a les d'aquí”. I parla també de “comunitats que estan aflorant a Txecoslovàquia, Romania, Rússia i Polònia”.
La realitat de les paulines a Catalunya
En canvi, diu que “aquí és més dur per la convivència dels dos idiomes”. Ho explica en clau de llibreria: “Hem de pensar gairebé en una llibreria doble i mai arribem a tenir de tot”. Saveria fa també una reflexió sobre el carisma itinerant de les paulines: “La praxis de sant Pau era la de fundar comunitats i marxar, de manera que el carisma allà hi tenia continuïtat”.
Referint-se al bilingüisme diu que “pot ser un problema”. Explica que, en aquesta itinerància, és un compromís aprendre el català per a estades curtes. Però Saveria fa un matís: “Catalunya és un país que aprecia molt la cultura. Aquí realment la gent llegeix i estudia, i això t'anima i et dóna valor per seguir”.
Quant els reptes que afronta avui la congregació hi ha, segons Saveria, la implicació dels laics: “Com que les vocacions són poques, cal preparar als laics perquè facin seus els principis de la congregació i ens ajudin en la difusió de l'evangeli”.
L'acte festiu d'aquest dissabte és el primer que ha tingut lloc a Catalunya i al llarg de l'any la festa continuarà a tot el món. La data a rememorar és el 20 d'agost de 1914, quan Santiago Alberione va obrir l'escola "Piccolo Operaio", que acabaria essent la Societat de Sant Pau, precursora de la branca femenina.
En l'acte celebrat aquest dissabte a Santa Maria, el biblista Javier Velasco ha parlat de la conversió de Sant Pau, i també s'ha glossat la figura d'Alberione. Per tancar la festa, José Antonio Pérez, un dels responsables de la família paulina, va presidir una eucaristia, que el rector Salvador Pié va acollir a la basílica.