(Alba Sabaté –CR) Barcelona és una ciutat de pau i l’odi no hi té cabuda. Han passat set dies des de l’atac terrorista al cor de la ciutat i aquesta afirmació és cada cop més alta i més clara. Aquest dijous l’han reafirmat les comunitats religioses de totes les confessions existents a Catalunya així com les organitzacions de persones no creients, al Museu Marítim de Barcelona. Unides, han homenatjat les víctimes de l’atemptat en un acte interreligiós i interconviccional organitzat per la Direcció General d’Afers Religiosos i l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració d’entitats com l’Associació UNESCO pel Diàleg interreligiós (AUDIR) i el Grup de Treball Estable de Religions (GTER). Hi han assistit més de 800 de persones.
“Tenim una ciutat amb molta diversitat religiosa, cultural i de tot tipus i estem convivint d’una manera harmoniosa”, ha explicat a Catalunya Religió la Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López, que ha valorat molt positivament la resposta i implicació en l’acte de totes les comunitats. “Demostra que Barcelona és oberta i plural”, hi ha afegit.
Recordar les víctimes, defensar la pau i llençar un missatge d’esperança han estat els objectius de homenatge. Presentat per l’actriu Carme Sansa, ha estat inaugurat per les notes del Cant dels Ocells de Pau Casals interpretades per l’Orquestra Àrab de Barcelona. “No hi ha camí per la pau, la pau és el camí”, ha clamat Sansa, tot citant Gandhi. “Aquest camí, ha de basar-se en el respecte, la inclusió i la il·lusió”, hi ha afegit.
La presentació de l’actriu també ha servit per destacar la diferència com a “valor que ens humanitza” i per posar en el centre la riquesa de viure junts, d’aprendre els uns dels altres i de dialogar.
Els joves, el centre de l’homenatge d’avui i de la Catalunya de demà
En aquest sentit, s’ha fet una especial referència i crida a la joventut com a símbol, esperança i garantia d’un món millor. “Cuidem els joves i escoltem-los, són el nostre futur”, ha demanat Sansa. De fet, després d’aquesta presentació, joventut de totes les confessions i conviccions catalanes ha pujat a l’escenari per deixar clar el seu compromís en un demà de pau.
Alguns ho han fet tot llegint fragments de la Bíblia, l’Alcorà, la Torà i textos budistes. Tots plegats, en referència a l’amor i a la importància d’estimar l’altre. Posteriorment, parelles de joves han fet una ofrena de 15 poms de flors, donació de l’Associació de Floristes de la Rambla, en record de les 15 persones que van perdre la vida en els atemptats de Barcelona i Cambrils.
“És molt positiu demostrar unitat davant la violència i que totes les creences defensin els mateixos valors i estem tots de la mateixa part contra el radicalisme de tot tipus”, ha explicat Sophia Karsenti, de la Comunitat Jueva de Barcelona. Per la seva banda, la Xantal Genovart, de l’Associació de Dones Musulmanes a Catalunya, ha remarcat que la celebració d’un acte com aquest “és importantíssima, a nivell humà, espiritual i d’unió davant de la barbàrie”. La Xantal té clar que calia assistir-hi “cridar ben fort que estem tots junts i que res ens farà confrontar”. Igualment ho ha fet en Bhagwant Singh, de la comunitat sikh de Barcelona, que ha assegurat que cal més coneixement entre les persones, siguin de la creença que siguin.
”Entre tots hem de seguir construint la ciutat, des de la fraternitat”, ha insistit Carme Sansa al final de l’acte. I de fet, entre tots s’ha configurat una cerimònia que ha estat una clara resposta d’unitat i pau davant el terror. L’Orquestra Àrab de Barcelona amb la peça País petit, de Lluís Llach i les paraules de Federico García Lorca en homenatge a la Rambla han posat el punt final a l’homenatge: “La calle más alegre del mundo, la calle donde viven juntas a la vez las cuatro estaciones del año, la única calle de la tierra que yo desearía que no se acabara nunca, rica en sonidos, abundante de brisas, hermosa de encuentros, antigua de sangre: Rambla de Barcelona”.
Àmplia representació institucional i política
L'acte ha comptat amb l’assistència d’uns 300 representants d'entitats religioses, com el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella o el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya Mohamed El Ghaidouni, a més de desenes de representants dels cossos d'emergències i seguretat.
Ha estat un homenatge encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; també hi ha assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers de Governació, Meritxell Borràs; d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; de Salut, Antoni Comín; d'Ensenyament, Clara Ponsatí, d'Empresa i Coneixement, Santi Vila; de Cultura, Lluís Puig; i d’Agricultura, Meritxell Serret, i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, a més de diputats de diversos partits. Del consistori de la capital catalana hi han tingut presència diversos regidors i tinents d’alcalde, com el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens o la mateixa comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López, esmentada prèviament. Els alcaldes de diverses poblacions directament afectades, com Cambrils, Ripoll o Alcanar, també hi han assistit. Per part del govern espanyol, el ministre de Justícia, Rafael Català, la secretària d'estat de Justícia, Carmen Sánchez Corts, i el delegat a Catalunya, Enric Millo.