Vés al contingut
Autories
sent-la-creu-00-bcn-2024
Fotografia: Agustí Codinach (Arquebisbat de Barcelona).
Galeria d'imatges

CR "Les crisis ens fan entendre amb perspectiva que la pau no és immediata, demana temps”. Però a Terra Santa ja són molts mesos i també anys de conflicte i guerra. Ho sap bé el Patriarca llatí de Jerusalem, el cardenal Pierbattista Pizzaballa, que ha estat aquest cap de setmana a Barcelona i que en l'acte 'Sent la Creu', promogut pel Secretariat diocesà de pastoral amb joves de l'arquebisbat de Barcelona, ha remarcat que "el desig de pau és també una responsabilitat per la pau permanent en l'àmbit polític i també religiós". La celebració d'aquest diumenge al vespre a la Sagrada Família ha aplegat prop de 2.000 persones que han pregat per la pau a Terra Santa.

Malgrat la terrible situació que es viu a Gaza, Pizzaballa ha volgut ser optimista i donar un missatge d'esperança als assistents a la basílica. "Hi ha gent que, tot hi viuré l'odi musulmà, jueu i cristià, vol viure una altra vida", ha dit. Ha parlat de gent que posa la vida en risc per ajudar els altres a Gaza i Cisjordània perquè "els altres puguin salvar-se". I ha subratllat: "Mentre hi hagi algú que doni la vida pels altres, vol dir que no tot està perdut a Terra Santa". El cardenal ha assegurat que hi ha molta gent que creu en la pau. "Quan tot això acabi, els necessitarem per revelar allò que ha estat destruït", ha dit.

Amb tot, ha remarcat la importància de fugir de "les solucions temporals" i buscar "la pau permanent". "Volem una solució que abordi els problemes de soca-rel", ha demanat. "Sabem que trigarem molt temps, però sabem que, en aquest moment, és la nostra responsabilitat fer-ho i dur-ho a terme", hi ha afegit.

“Tornar a la normalitat i curar aquestes ferides serà molt difícil i demanarà molt temps”

Si bé és cert que la situació a Terra Santa és complicada des de ja fa molts anys, el cardenal Pizzaballa s'ha referit als darrers mesos com "un període d'odi i revenja que mai abans s'havia viscut". "Ningú ha quedat al marge del conflicte i tothom s'ha vist afectat i involucrat", ha assegurat. La situació és tan complexa que, fins i tot, és "pràcticament impossible" que els habitants de Gaza rebin menjar perquè els qui ajuden "també estan en perill". "Cada dia que passa la cosa empitjora i no se sap com acabarà aquesta situació", hi ha afegit. El cardenal ha recordat la petita comunitat de 1.000 creients ortodoxos i catòlics de Gaza: "Ho han perdut tot i les seves vides continuen en perill".

A més de Palestina, Pizzaballa també ha dedicat unes paraules a l'atac de Hamàs a Israel el 7 d'octubre que va fer esclatar de nou el conflicte al territori. "Per la societat israeliana, aquest atac terrible, va suposar un trauma", ha dit.

“L'Església ha d'oferir un llenguatge que obri horitzons i que ens faci mirar més enllà del present”

Per aquest motiu ha parlat d'un "moment trist" perquè cada comunitat està tancada en si mateixa i no hi ha connexió entre aquestes. "Cadascú s'ha tancat en el seu propi dolor", ha explicat. Això provoca que "tothom demani empatia i comprensió per la seva situació, però demanar-la pels altres sigui un problema". "El cor de la gent és tan ple de dolor que no li cap ni un gram de dolor pels altres", ha remarcat.

S'ha mostrat preocupat per les conseqüències que portarà la guerra un cop hagi acabat: "Tornar a la normalitat i curar aquestes ferides serà molt difícil i demanarà molt temps". "És molt complicat viure en un territori tan dividit i tan polaritzat", hi ha afegit.

“La crisi a Terra Santa ha generat una escissió entre jueus, musulmans i cristians”

El cardenal Pizzaballa també ha parlat d'una altra violència molt perillosa a Terra Santa a més de les bombes i els coets: el llenguatge. “Amb les paraules d'odi, dolor i revenja deshumanitzem l'altre”, ha dit el Patriarca llatí de Jerusalem. També s'ha referit als mitjans de comunicació i les xarxes socials: "Veiem molt odi en el seu llenguatge i això genera una opinió que penetra i arriba als carrers i a la gent". Per aquest motiu, segons el cardenal, l'Església hauria d'oferir un llenguatge que "obris horitzons" i que "ens faci mirar més enllà del present".

En tota la seva intervenció, el Patriarca llatí de Jerusalem s'ha referit al passatge de l'Evangeli de les temptacions de Jesús al desert. Unes temptacions que "posen en risc l'harmonia i la destrueixen". "Sabem que escollir harmonia vol dir escollir pau", ha dit el cardenal que ha demanat "evitar utilitzar dreceres" que "solen ser els camins equivocats". Pizabbala també ha il·lustrat la situació a Terra Santa amb l'Evangeli: "Hi tenim un desert físic, però no un desert espiritual".

"La crisi a Terra Santa ha generat una escissió entre jueus, musulmans i cristians". El cardenal ha acabat la seva homilia remarquen la manca d'entesa de "les tres grans religions i cultures" que mantenen "una narrativa oposada". Ha demanat que, en acabar la guerra, es trobin i es reuneixin. "Cal fer-ho perquè ens estimem els uns als altres, estimem les nostres comunitats i volem viure plegats", ha dit destacant que "estimar no vol dir estar d'acord". "Ens hem d'estimar en les nostres diferències", hi ha afegit.

Finalment, el cardenal ha expressat la seva pregària: "Que ens puguem tornar a trobar tots plegats l'any vinent, però a Jerusalem".

La celebració del Secretariat diocesà de pastoral amb joves de l'arquebisbat de Barcelona ha estat presidida per l'arquebisbe de la diòcesi, el cardenal Joan Josep Omella, que ha concelebrat juntament amb el bisbe auxiliar David Abadías.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.