Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Les Olimpíades de Barcelona l'any 1992 van promoure la construcció de la parròquia Abraham de Barcelona, ubicada on finalitza la Vila Olímpica i comença el barri del Poblenou. Va esdevenir així centre interreligiós durant la celebració, acollint catòlics, protestants, budistes, musulmans o jueus. Vint-i-cinc anys més tard, la parròquia torna a esdevenir parròquia d'acollida cedint un edifici annex de la seva propietat per a l'acollida de migrants temporals.

Des de la seva construcció, fa enguany vint-i-cinc anys, la parròquia Abraham ha comptat amb un edifici annex que quasi sempre ha estat en desús. Tret d'una època en que els espais els van fer servir monjos de Taizé per a una trobada i d'altres petites coses, mai ha estat a ple funcionament. Des de la parròquia, però, sempre han tingut el neguit de donar-li un bon ús a aquells espais, i malgrat els esforços i les veus que s'han donat tots aquests anys els espais mai s'havien arribat a ocupar, fins ara.

Responent a una necessitat

El mes de juliol, coincidint amb el flux migratori que es viu a la ciutat de Barcelona i a Catalunya en general, Càritas es posa en contacte amb la parròquia Abraham. Com la institució religiosa ja coneixia els espais i l'interés de donar-li un bon ús, demanen al Consell Parroquial si poden enviar gent de la Generalitat interessada en trobar un espai per acollir temporalment gent migrada. La parròquia s'hi llança de cap.

Es formalitza un acord entre la Generalitat i Càritas que fa d'enllaç amb la parròquia Abraham. Des de la Generalitat el projecte es delega a la Fundació Cepaim, experta en la gestió de la migració i que treballa per la inclusió de persones vulnerables. I s'engeguen les obres de millora.

"Ens trobem actualment en el nivell base", explica Josep Folguera, membre del Consell Parroquial de la parròquia Abraham de Barcelona. "Nosaltres no entrarem en la part d'atenció i pedagogia d'aquestes persones sinó que cedirem l'espai físic de l'acollida". Es tracta de la cessió de tres plantes de l'edifici annex, que ja s'han començat a condicionar per poder acollir fins a una cinquantena llarga de persones.

Una planta baixa, a peu de carrer, que comptarà amb unes sales compartides pel projecte i la parròquia. Com són sales que no s'omplen a totes hores només coordinant horaris serà possible compartir-les. I exclusivament per al projecte d'acollida seran les tres plantes superiors. Una primera planta on hi haurà espais comuns, com la cuina i la zona de menjador, i dues plantes més superiors que es destinaran a habitacions amb lavabo privat. Seran habitacions amb capacitat per a unes 4 o 6 persones si convé.

Si bé els espais tindran capacitat per a més de cinquanta persones, Folguera creu que "no s'ocuparan íntegrament, ja que hi haurà una rotació de persones, i no serà un espai de 'llits calents'". Es tractarà d'un fluir temporal de persones.

L'acollida, l'ADN de la parròquia

"Ens semblava una pena tenir aquests espais que s'estaven degradant". I per més que la parròquia durant aquests anys hagi cuidat i mantingut aquests espais calien millores urgents i alguns canvis necessaris pel projecte d'acollida. Les obres, que van començar el mes de juliol, ja estan molt avançades, tot i que ara manquen alguns canvis tècnics que han fet paralitzar el ritme de construcció i que neguiteja alhora els membres de la parròquia que ja voldrien que el projecte d'acollida s'hagués iniciat al mes de setembre. El projecte d'acollida, que gestionarà la fundació Cepaim, acollirà migrants en trànsit, migrants de primera acollida que rebran una socialització i unes eines necessàries per tirar endavant.

El conveni, que s'ha signat per a un període temporal de sis mesos, va en la línia d'una parròquia d'acollida, tal com va demanar el papa Francesc l'any 2015. Tot i aquesta crida del papa Francesc, Folguera recorda que l'acollida forma part de l'ADN de la parròquia Abraham. "La crida del Papa ens va animar encara més a continuar lluitant per l'ús dels espais en desús, però també el Pla Diocesà actual que convida a obrir portes, sortir enfora i a fer coses". Com a parròquia que va ser Centre Interreligiós durant els Jocs Olímpics, alberga també la Mare de Déu de l'Acollida, una rèplica de l'original que es troba al Museu Diocesà de Barcelona.

Ara amb les obres de manteniment i actualització de l'edifici annex Càritas tindrà un nou espai per a donar-li els usos que més es necessitin després dels sis mesos d'acollida a migrants. "Estem molt contents de poder donar per fi un ús social i que coincideixi amb la celebració dels vint-i-cinc anys de vida de la parròquia Abraham de Barcelona".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.