(CR) El secretari d'Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, defensa que l'Església està cridada a fer aportacions al "diàleg constructiu per al bé comú" i amb aquesta actitud es mira el procés sobiranista català i el full de ruta independentista del govern català. Així ho recull l'edició d'aquesta setmana de la revista Vida Nueva, en una entrevista amb el màxim responsable de la diplomàcia vaticana.
El secretari d'Estat subratlla primer que es tracta d'un "assumpte intern espanyol" i advoca pel diàleg. Però en el resum de l'entrevista que ha avançat la revista s'explica que per tres vegades en la seva resposta Parolin demana que el tema es resolgui "dins del marc de la legalitat constitucional": "Des de la responsabilitat, la recerca del bé comú i el respecte de la legalitat vigent, s'han de buscar punts de trobada per facilitar i dur a terme un diàleg seriós, serè i autèntic".
Ara fa dos anys, el març del 2014, Parolín es va manifestar públicament sobre aquest tema, coincidint amb la visita Ad Limina dels bisbes catalans a Roma. Parolin ja afirmava que "no crec que la Santa Seu hagi d'entrar en la qüestió catalana" i que "la Santa Seu ha de cridar a la prudència". Els darrers dies, tant l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, com l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, també ha parlat de diàleg per afrontar el moment polític català.
"La ingovernabilitat d'Espanya no afavoreix ningú"
En l'entrevista a Vida Nueva Parolin també parla de la constitució del nou govern espanyol després dels fragmentats resultats electorals del 20D. Demana "un executiu que treballi pels interessos de tots i que efectivament representi tot el país". Es tracta de la primera vegada que el Vaticà es pronuncia sobre el resultat de les urnes. Així, el "primer ministre" de la Santa Seu una crida a les autoritats d'Espanya per evitar una "ingovernabilitat que no afavoreix ningú".
Davant el que considera un "resultat fragmentat de les urnes", el primer col·laborador de Francesc convida a escoltar "les inquietuds i els temors" de la societat civil i considera que el resultat de les urnes porta implícita "la petició de més col·laboració dins el món polític".
En termes referents a les reformes de Francesc, Pietro Parolin admet que en la gestió economicofinancera de la Santa Seu poden donar-se "errors i ineficiències", que fan encara més "oportuna i necessària" la reforma posada en marxa per aconseguir una "major eficàcia i transparència". Això ha d'anar unit a un convenciment entre els eclesiàstics que el que s'espera d'ells és "un estil de vida sobri, en la línia de la pobresa evangèlica, així com un comportament moralment irreprotxable".
En aquest línia, el Consell de Cardenals, el grup que assessora Bergoglio en la reorganització de la Santa Seu, Parolin proposa tres elements per evitar la "'elefantiasis' de la Cúria i garantir que pugui ser un instrument directament en mans del papa": coordinació, simplificació i descentralització.
Sobre les resistència que pot trobar el papa a aquesta reforma, assegura que "no em sembla que hagi resistència interna als canvis. O, si n'hi ha, la podem considerar "fisiològica".
Solucions urgents
Finalment, també es pronuncia sobre el panorama internacional i insta Europa a trobar solucions de manera "urgent" per fer front a onada d'immigrants i refugiats més gran des de la II Guerra Mundial. Creu que hi ha "els instruments jurídics, tècnics i sobretot culturals" adequats per tal que respecti "la dignitat i els drets" tant dels seus ciutadans com dels nouvinguts.
Parolin reconeix que "estem tots espantats" davant els atemptats de l'islamisme radical, tot i que convida a "no deixar-se paralitzar" per la por. Li demana sense embuts als líders musulmans que condemnin "tots i cadascun dels actes de terrorisme comesos en nom de l'islam" perquè quedi clara la "total incompatibilitat" entre violència i religió.