Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
andorra-parlament-religions
Fotografia: Canva.

Roger Vilaclara –CR La Xarxa Catalana d'entitats de Diàleg Interreligiós (XCEDI) organitza el vuitè Parlament Català de les Religions que se celebrarà aquest divendres i dissabte a Andorra. Sota el lema 'Art i Espiritualitat', aquest serà el primer esdeveniment d'aquest tipus que tindrà lloc a Andorra i segons Jean Michel Armengol, secretari general de la comissió nacional andorrana per a la UNESCO i responsable del grup de diàleg interreligiós d’Andorra, serà una bona manera "d'implicar les diferents comunitats vinculades al diàleg interreligiós d'Andorra". 

Durant el divendres i el dissabte, a Andorra s'organitzen una trentena d'activitats dedicades al diàleg interreligiós sota el paraigua del Parlament Català de les Religions. D'entre aquestes hi ha conferències dedicades a l'art i la pintura, a l'espiritualitat al segle XIX o al concepte inclusivista del temple Bahá'í. També hi haurà concerts, tallers, taules rodones i diversos recitals. Tot plegat representarà set confessions diferents: l'adventista, la bahá'í, la musulmana, la jueva, la cristiana ortodoxa, la hindú i la catòlica.

Per tot això, per a Armengol, el Parlament serà una ocasió per "apropar-se a les nombroses dimensions de l'art i l'espiritualitat. Durant els dos dies es reuniran participants de l'àrea geogràfica i cultural de llengua catalana amb la voluntat d'"escoltar la veu de la saviesa de les diferents tradicions religioses i espirituals". 

A més, a Andorra, també s'espera que es pugui "compartir sentiments i pensaments" sobre les qüestions fonamentals de la vida i celebrar "la dimensió més profunda de l'ésser humà".

L'objectiu d'aquestes trobades és que els participants puguin experimentar "una transformació personal" que desemboqui en un canvi social. Un canvi que passa per comprometre's a "treballar per aconseguir una societat cohesionada i en pau" i reconèixer "la humanitat de la diversitat" i ampliar "el sentit comunitari".

Les jornades comptaran amb la presència i les intervencions inicials de Mònica Bonell, ministra de Cultura, Joventut i Esports d'Andorra; Salomó Benchluch, president de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO (CNAU), Francesc Torredeflot, de la Xarxa Catalana d'Entitats Religioses; i Badi Daemi, representant del Grup de Diàleg Interreligiós.

“Són dies que conviden a l'escolta, a l'acolliment i a dialogar per la comprensió mútua”

El Parlament Català de les Religions ja fa vuit edicions que es posa en marxa. Per decidir qui acull aquest espai, els territoris fan candidatures voluntàries i l'organització "intenta que hi hagi rotació", explica Armengol. En aquesta vuitena edició, abans de la Covid-19 ja s'havia comentat que el següent Parlament seria a Andorra. La pandèmia ho va fer saltar tot pels aires i, finalment, "per qüestions d'agendes" es va decidir reprendre-ho el 2024. 

El grup de diàleg interreligiós d'Andorra es va crear el 2004 gràcies a les propostes diferents comunitats religioses del país. Des de les hores s’ha pogut treballar amb totes les comunitats d’Andorra i aquesta celebració del Parlament serà "la millor manera d’implicar les diferents comunitats vinculades al diàleg interreligiós".

Les anteriors set edicions del Parlament Català de les Religions es van celebrar a Barcelona, Manresa, Alacant, Lleida, Perpinyà, Girona i Mallorca. Els Parlaments de les Religions són espais que conviden a totes les persones "de fe, esperit i bona voluntat" a trobar-se des de l'àmplia i rica diversitat de les tradicions religioses i espirituals del món. "Són dies que conviden a l'escolta i a l'acolliment des d'un cor i una ment oberts, a dialogar per la comprensió mútua, a reflexionar sobre els problemes candents amb què el món s'ha d'enfrontar i a comprometre's a descobrir nous camins per a la pau", expliquen des de l'organització.

De Chicago a Barcelona

Paral·lelament al Parlament Català de les Religions, existeix el Parlament de les Religions del Món. És la trobada interreligiosa periòdica més multitudinària i diversa del món. Cada cinc o sis anys reuneix prop de 8.000 persones d’arreu del món i de totes les tradicions religioses. Les successives edicions són convocades pel Consell per a un Parlament de les Religions del Món (Council for a Parliament of the World’s Religions, CPWR), amb seu a Chicago. Se n'han fet a Ciudad eel Cabo, Monterrey, Melbourne, Toronto o Chicago.

El 2004 es va celebrar el Parlament de les Religions del Món a Barcelona, dins del marc del Fòrum de les Cultures. Fruit d'aquest gran acte, el 2005, es va constituir la Xarxa Catalana d'entitats de Diàleg Interreligiós (XCEDI) que és qui actualment convoca periòdicament el Parlament Català de les Religions.

Aquesta Xarxa basta l'àmbit territorial de parla catalana, incloent-hi les iniciatives interreligioses de ciutats com Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Perpinyà, València, Alacant, Mallorca i Andorra.

Actualment, l'AUDIR és responsable de la coordinació de la xarxa que agrupa 19 entitats de tota l'àrea geogràfica de cultura catalana. Els grups o entitats de diàleg interreligiós membres de la Xarxa Catalana apleguen amb regularitat creients de referència o representants de les diverses tradicions religioses i espirituals. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.