(CR) La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, presidirà l’acte públic de presentació del document 'El fet religiós en la Catalunya del futur'. Aquest text ha estat promogut per entitats religioses amb el suport de diverses confessions i defensa la llibertat religiosa i la cooperació de les administracions públiques amb les institucions religioses. El document formula el marc en el que s’hauria de basar la relació entre l’estat i religions en la Catalunya del futur, en qualsevol context de reforma o canvi constitucional o d’un nou Estat.
La presentació pública es farà el 21 de febrer a la tarda al Parlament per donar-lo a conèixer a tots els grups parlamentaris. Abans de l’acte la presidenta del Parlament rebrà els promotors de la iniciativa que li lliuraran oficialment el document. En l’acte públic també intervindrà la consellera de Governació, Meritxell Borràs, responsable de l’àmbit d’Afers Religiosos del Govern de la Generalitat.
Per emmarcar el contingut del document hi ha prevista una presentació del notari Lluís Jou, president de l’Acadèmia de Legislació i Jurisprudència de Catalunya, i de l’historiador Hilari Raguer, monjo de Montserrat. En acte també parlan sobre la llibertat religiosa representants d’algunes de les diverses confessions que donen suport a la iniciativa: budistes, catòlics, evangèlics, mormons, musulmans i ortodoxos.
Dret a la llibertat religiosa
El document remarca que qualsevol ordenament jurídic ha de reconèixer i protegir el dret humà fonamental a la llibertat religiosa com un dret consagrat en tots els tractats internacionals de Drets Humans. Una llibertat que inclou la manifestació pública de les creences i la cooperación amb les administracions. El text defensa que “els poders públics han de reconèixer, garantir i protegir la llibertat religiosa per fer efectiu el seu exercici en totes les seves dimensions”
Els promotors i signants dels document són la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes de Catalunya, Cristianisme i Justícia, Escola Pia de Catalunya, Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, Església Ortodoxa (Patriarcat de Sèrbia), Federació Catalana de Pax Romana, Federació de Cristians de Catalunya, Fundació Claret, Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Fundació Joan Maragall, Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans, Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, Junta Directiva de la Unió de Religiosos de Catalunya, Justícia i Pau, La Llum del Nord-Associació per la Ciutadania i la Cooperació entre pobles, Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya i Vedruna Catalunya. Posteriorment es preveu obrir el document a més adhesions.
L’acte és obert però és imprescindible la confirmació prèvia per poder accedir al Parlament.