Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) L'any 2018 per Setmana Santa la catedràtica de llengua catalana Lourdes Godoy viatja per primera vegada al Líban. Documentant-se per a la seva estada llegeix alguns llibres sobre el país on troba algunes referències sobre el pare Ubach, monjo de Montserrat, i li pica la curiositat la seva figura. Torna del viatge i cerca llibres sobre Ubach, trobant ben poca cosa. S’apropa fins a Montserrat i el pare Massot li ofereix consultar l’arxiu del pare Ubach. Allà descobreix molta cosa, “carnets escrits a llapis, sense marges, amb una cal·ligrafia difícil, ple de topònims, paraules amb àrab”. Després d’una primera transcripció li lliura el material al pare Massot. “Voldries fer un llibre sobre el pare Ubach al Líban?”, li pregunta. Així va sorgir el llibre Bonaventura Ubach al país dels cedres i a la Transjordània. Impressions del Mont Líban, una obra que recull notes i dietaris de viatge de les primeres estades al Líban del pare Ubach, entre 1908 i 1910.

El llibre conté també un pròleg del pare Massot, una part històrica que situa el Líban dels anys 1908 i 1910, després dos trajectes de viatge del pare Ubach, un per mar i un altre per terra. “Una visió inèdita d’aquesta regió que aleshores es trobava sota el domini de l’Imperi Otomà”, explica el poeta i lingüista Carles Duarte, i que recull anècdotes, aventures i impressions del món del Líban. “El pare Ubach era un home molt aventurer i capaç de tot per trobar les restes de la Bíblia”, afirma Godoy, l’autora. L’objectiu del pare Ubach en aquelles terres era triple: promoure la traducció al català de la Bíblia, fer-la amb imatges, i crear un museu bíblic pel qual comprava moltes i moltes coses”.

Bonaventura Ubach neix a Barcelona el 1879. Professa com a monjo de Montserrat el 1894 i és ordenat sacerdot el 1902. Interessat des de jove pels estudis bíblics, el 1906 es trasllada a Jerusalem, des d’on viatja per tot l’Orient. L’any 1951 torna a Montserrat i mor l’any 1960.

Conegut popularment com ‘l’Indiana Jones’ de Montserrat, Ubach viatja a Síria, a l’Iraq, al Sinaí, i sobretot a Palestina, durant les primeres dècades del segle XX. Al llibre sobre el Líban del pare Ubach se li suma també l’exposició ‘La mirada del biblista. Instants d’eternitat. El Pròxim Orient al fons fotogràfic del pare Ubach’ que es pot visitar a la Sala Daura del Museu de Montserrat fins al 17 de juliol de 2022. 86 imatges d’entre les més de 6.000 que va realitzar Ubach entre 1922 i 1951 en els seus viatges al Pròxim Orient.

Ubach recorre tots els territoris de la Bíblia, “li agradava trepitjar físicament els llocs”, reconeix Lourdes Godoy, i destaca que és capaç de veure “per tot arreu coses i personatges de la Bíblia que relaciona i el transporten constantment a Montserrat”. Destaca també la seva gran capacitat d’observació. A la part d’impressions sobre el Líban hi ha un dietari etnogràfic on Ubach parla del menjar, les cases, les salutacions, la vida religiosa. “Es fixava molt en tot”.

Una obra, reconeix Duarte, “que és ja un esdeveniment haver-se publicat ja que suposa un treball de recuperació inèdita sobre Ubach”. Un document que permet alhora conèixer la trajectòria del pare Ubach, “la seva part humana i aventurera”, i que és testimoni “de la coexistència de diferents tradicions religioses en un moment diferent”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.