(Jesuïtes) Aquest dimecres, coincidint amb la seva visita a Bolívia, està previst que, en el desplaçament des de l’aeroport de l’Alto fins a l’arquebisbat de La Paz, el papa Francesc s’aturi uns minuts a fer una pregària a prop del lloc on va ser trobat, ara fa 35 anys, el cadàver del jesuïta català Lluís Espinal, assassinat a Bolívia pel seu compromís amb la justícia i els drets humans. Amb aquest gest, el Papa ens convida a recordar la figura d’Espinal, i sobretot, a recollir el seu llegat de defensa dels més desafavorits.
Era el 21 de març de 1980 a la nit, a Bolívia, i el jesuïta català Lluís Espinal sortia del cinema. Uns desconeguts el van fer entrar en un jeep. Espinal va ser torturat i assassinat. Lluís Espinal havia arribat a Bolívia el 1968, quan aquest país –i pràcticament tot l’Amèrica Llatina– vivia una època de dictadures, repressió i violacions dels Drets Humans. És també l’any de l’assemblea dels bisbes de l’Amèrica Llatina a Medellín, el moment en què sectors de l’església van madurant un procés de proximitat als pobres i a les seves lluites: la teologia de l’alliberament.
Allà es converteix en Lucho, com és anomenat a Bolívia, i exercint la seva feina com a periodista i crític de cinema, treballa al servei del poble bolivià, denunciant la dramàtica situació que s’està vivint, la repressió militar i les conseqüències del narcotràfic. La seva veu es va fer incòmoda per a molts. Tres dies després, a El Salvador, era assassinat també l’arquebisbe Óscar Romero.
Periodista i especialista en cinema, havia treballat a Televisió Espanyola als anys 60 però el contingut de crítica social dels seus programes va topar amb la censura. L’any 1967, li van prohibir un programa sobre les vivendes miserables dels barris marginals de Barcelona i una entrevista amb Alfonso Carlos Comín, per la qual cosa va dimitir. Ja a Bolívia, el seu compromís amb els més desfavorits i amb la lluita per la justícia el van portar, com ell mateix deia, a “gastar la vida pels altres”.
El compromís de Lluís Espinal per la defensa de la justícia i dels pobres, des de la fe cristiana, està en la línia de la missió de la Companyia de Jesús tal i com es va definir en la Congregació General 32. Des d’aquell moment i fins a l’actualitat més de 50 jesuïtes, entre ells Espinal, han perdut la vida justament per defensar una fe lligada a la justícia.
La Fundació Lluís Espinal
A casa nostra, recull el seu llegat la Fundació que porta el nom de Lluís Espinal, i que treballa en el diàleg fe-justícia a través principalment de la promoció de les activitats del centre Cristianisme i Justícia, amb seu a Barcelona. Des de 1981 aquest centre d’estudis s’ocupa de l’anàlisi dels problemes socials i de l’estudi d’una teologia compromesa amb la justícia, sempre des de la realitat de les persones i col·lectius més vulnerables. Aquest treball es realitza a dos nivells: l’estudi i la reflexió, amb seminaris interns i grups de treball; i la difusió a través d’actes públics, presència a xarxes socials i la publicació dels Quaderns CJ, que s’editen en català, castellà i anglès i arriben a 50.000 persones de tot el món.