Vés al contingut
Autories
papa francesc
Fotografia: Vatican Media.

El papa Francesc va rebre, el passat 9 de gener, els membres del cos diplomàtic acreditat a la Santa Seu per felicitar l’inici del nou any i abordar els principals reptes que enfronta la comunitat internacional. En un discurs profundament reflexiu i carregat de missatges d’esperança, Francesc va posar èmfasi en la necessitat de promoure una diplomàcia basada en els valors universals de la "veritat, la llibertat, la justícia i el perdó".

El Pontífex va destacar la importància del diàleg, inclús amb aquells que es perceben com a interlocutors "incòmodes" o contraris als interessos propis. Aquesta actitud, segons Francesc, és essencial per avançar cap a un món més unit i en pau.

Una crida urgent a la pau mundial

El discurs va estar marcat per la preocupació pel creixement dels conflictes armats a diverses regions del món. Francesc va referir-se al concepte de "guerra mundial en fragments" per descriure la suma de crisis bèl·liques que afecten milions de persones, i va condemnar amb fermesa els atacs dirigits contra civils, infraestructures essencials i hospitals.

Pel que fa a la guerra a Ucraïna, el Papa va expressar el seu dolor per l’escalada de violència que continua causant destrucció i va instar la comunitat internacional a treballar per una solució negociada. De manera similar, va abordar la crisi a Gaza, qualificant-la de "tragèdia humanitària que clama al cel". Va reiterar la necessitat de restablir el diàleg entre israelians i palestins, amb l’objectiu d’assolir una convivència pacífica i justa a través de la solució de dos estats.

Contra la proliferació d’armes i en defensa dels més vulnerables

Un altre tema clau del discurs va ser la proliferació d’armes, que el Papa va descriure com una de les majors amenaces per a la pau mundial. Francesc va condemnar la inversió desmesurada en armament, que podria destinar-se a causes més nobles, com la lluita contra la fam i la pobresa extrema.

En aquest sentit, va criticar les creixents desigualtats socials i econòmiques, advertint que el model actual de desenvolupament beneficia només uns pocs mentre deixa la majoria de la població mundial en situacions de precarietat. Va fer una crida als governs perquè prioritzin les necessitats dels més vulnerables, com ara els infants, els refugiats i les persones marginades, en lloc de perseguir el creixement econòmic a qualsevol cost.

Noves amenaces: esclavitud moderna i tecnologies sense ètica

Francesc va alertar sobre les "noves formes d’esclavitud" que continuen proliferant en el segle XXI, com el tràfic de persones, l’explotació laboral i el narcotràfic. Va demanar una acció decidida i conjunta per erradicar aquestes pràctiques inhumanes que degraden la dignitat de milions de persones.

També va abordar els perills associats a les noves tecnologies, com la desinformació, la polarització social i l’ús èticament qüestionable de la intel·ligència artificial. Va fer una crida a les empreses tecnològiques i als governs perquè assumeixin responsabilitats en aquest àmbit i garanteixin que el desenvolupament tecnològic serveixi per al bé comú.

El Jubileu del 2025: una oportunitat per a la reconciliació i la solidaritat

Mirant cap al futur, el Papa va expressar la seva esperança que el 2025, any del Jubileu, sigui un moment de gràcia i reconciliació per a tota la humanitat. Va agrair les autoritats italianes per les preparacions destinades a acollir els milions de pelegrins que visitaran Roma, animant els ciutadans a practicar l’hospitalitat i la fraternitat.

Amb un missatge ple d’esperança, Francesc va subratllar que només a través del diàleg sincer, la solidaritat i un compromís compartit amb la justícia, la humanitat pot superar les divisions que la separen i avançar cap a un futur més just i pacífic per a tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.